Kalcij je važan mineral ne samo za sprječavanje ozbiljnih patologija koje uglavnom pogađaju žene, poput osteoporoze, već i za osiguravanje pravilnog funkcionisanja više vitalnih funkcija.
Manjak ili višak ovog minerala, ovisno o njegovoj količini, zapravo može izazvati višestruke zdravstvene probleme, čak i ozbiljne.
Prisutan je u značajnim količinama u ljudskom tijelu, procjenjuje se da predstavlja 1,5%-1,9% tjelesne težine, a glavni je sastojak kostiju i zuba.
Pravilna prisutnost ovog minerala u ljudskom tijelu neophodna je za:
-održavanje živčanog sistema u ravnoteži
-očuvanje kontraktilne sposobnosti mišića
-vazodilataciju i kontrakciju krvnih žila
-regulisanje sinteze nekih važnih hormona uključujući inzulin
Gotovo sve zalihe ovog minerala pohranjene su u kostima, u obliku kalcijevog karbonata, iako se manji dio može naći i na staničnoj razini mišića i u krvi.
Apsorpcija kalcija može varirati od osobe do osobe ovisno o dobi, etničkoj pripadnosti (smatra se da Afrikanci i Azijati bolje apsorbiraju kalcij od bijelaca), ponašanju i prehrambenim navikama (unos vitamina D, bora, magnezija i igra važnu ulogu u apsorpciji kalcija), uzimanje određenih kategorija lijekova i prethodne patologije.
Djeca, na primjer, apsorbiraju više od polovine kalcija unesenog u tijelo s hranom, kapacitet koji se smanjuje s odraslom dobi, a kod starijih je gotovo nula.
Navika izlaganja sunčevoj svjetlosti povećava razinu vitamina D, mikronutrijenta koji pogoduje njegovoj apsorpciji, dok dugotrajno uzimanje antibiotika ili laksativa može opasno smanjiti njegovu razinu u krvi.
Ograničena apsorpcija ovog minerala može se pronaći i kod osoba koje pate od bolesti jetre ili bubrega, poremećaja rada štitne te kod onih koji su bili podvrgnuti operaciji djelomičnog odstranjivanja debelog crijeva.
Ovaj temeljni mineral čovjek uzima gotovo isključivo hranom. Zato je zdrava i pravilna prehrana temeljni čimbenik koji jamči tačan unos i ograničava sitne nedostatke.
Svi mliječni proizvodi, poput jogurta i sira, važni su izvori. Posebno, s ove tačke gledišta, treba uzeti u obzir da nisu svi sirevi isti.
Postoji nekoliko namirnica koje su njime bogate, evo ih u silaznom redoslijedu:
jaja: sadrže ga u dobroj količini, koncentrisanog prije svega u žumanjku, zajedno s drugim važnim mineralima i vitaminima.
riba, posebno riblja konzerva (s kostima)
napitci od soje obogaćeni kalcijem
uljarice (suncokret, sezam…)9