Kim je najstariji začin na svijetu, a sa svojom gorkastom, zemljanom i toplom aromom važan je sastojak u europskoj kuhinji.
Kim je odličan dodatak krepkim jelima, jer njegova blaga gorčina pomaže u ujednačavanju okusa. Njegov okus nadopunjuje brojne druge začinske biljke i začine, naročito crveni i bijeli luk, papriku i mažuran.
Kim se prije dodavanja jelima može samljeti ili nasjeckati, a mogu se dodati cijele sjemenke kako bi se postigao intenzivan doživljaj okusa pri ugrizu.
Teško je zamisliti tradicionalnu austrijsku kuhinju bez okusa kima. Taj začin možemo pronaći u pečenjima crvenog mesa, krpicama sa zeljem, slanim pecivima, kiselom kupusu, siru i brojnim kolačima.
Ovaj začin ima mnoge zdravstvene benefite, ali najefikasniji je u borbi protiv tjelesne težine, te pomaže pri izbacivanju masnoca iz organizma.
Ovaj lako dostupan začin, idealno je koristiti par puta sedmično u ishrani, zato neka svoje mjesto nađe i u vašoj kuhinji.