MENI

Kofeinsku kafu zamijenite ovom od cikorije i ječma

Ako uživaš u okusu kafe, ali osjećaš kako ti teško pada na želudac, čini te nervoznim ili jednostavno ne želiš više unositi kofein u organizam, daj šansu upravo okusu iz djetinjstva, kafi od cikorije i ječma.

Cikorija se može pronaći svuda, raste kao korov, pored staza i puteva, po pašnjacima, livadama i šumama!

Ova se korovasta biljka zelenkaste boje počela uzgajati kao zamjena za kafu, ali i zbog svojih ljekovitih svojstava. Ima razgranatu stabljiku i može narasti i do 1 metar. Cijela biljka, pogotovo mlada ima, puno mliječnog soka. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svjetloplave boje.

Sušenjem i prženjem korijena cikorije koji sadržava inulin, intibin, voćni šećer, biljne masti i bjelančevine nastaju tvari koje imaju karakterističan miris i okus, pa čak i boju sličnu kafi. Dodatkom ječma, nastaje napitak koji razbuđuje na najzdraviji mogući način!

Zašto bismo uopšte pili kafu od cikorije i ječma?

Cikorija je vrlo zdrava biljka koja se već stoljećima koristi kao prirodni lijek.

Ublažava probavne probleme, uključujući žgaravicu i refluks želučane kiseline jer sadrži inulin koji je jak probiotik. Kafa od ječma, ipak, izvorno se pila u Mađarskoj, a preuzeli su je Talijani pod imenom “Caffè d’ orzo”. Prženi ječam daje joj gorčinu i okus nagorenosti.

Kombinacija ove dvije biljake postaje kafa koja smanjuje razinu lošeg holesterola u krvi, tako da smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti. Ima antiupalna svojstva koja djeluju na smanjenje bolova kod artritisa. Osim toga pomaže pri mršanju, a i dobar je sedativ pa se preporučuje onima koji imaju problema sa spavanjem. Također čisti organizam.

Uz to, cikorija je i odličan izvor minerala i vitamina, a sadrži cink, magnezij, mangan, kalcij, željezo, folnu kiselinu, kalij i vitamine A, B6, C, E i K.

Šoljica kafe može razbuditi, poboljšati koncentraciju i izoštriti svjesnost. To djelovanje zbog kojeg većina ljudi i pije kafu rezultat je utjecaja kofeina na živčani sistem. Ipak, kofein također može izazvati neke nepovoljne učinke, kao što su srčana aritmija, bolovi u želucu i loša probava.

Kafa od cikorije i ječma ne sadrži kofein, nema stimulirajući učinak i ne izaziva ovisnost.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista