MENI

Konzumiranje ovog čudesnog začina djeluje poput treninga

Tjelovježba je od vitalnog značaja za naše zdravlje i održavanje dobre linije. Naučnici su otkrili kako redovna konzumacija jednog začina u organizmu ima vrlo sličan efekt.

Ovaj čudotvorni začin intenzivne žute boje, posebno je popularan u jelima koja dolaze s indijskog potkontinenta. Naravno, pričamo o kurkumi.

U jednom istraživanju pojedinci su redovno konzumirali kurkumu mjesec dana. Zabilježen je iznimno pozitivan efekt na kardiovaskularno zdravlje i veliko smanjenje odumiranja stanica u organizmu.

Pored toga, naučnici su istaknuli da se pokazalo da osobe koje često konzumiraju ovaj začin imaju 56 posto manji rizik od pojave srčanog udara.

Glavni uzrok tim blagodatima kurkume na naše zdravlje je spoj polifenol, upravo onaj koji kurkumi daje žarku boju. Polifenol djeluje na krvožilni sustav baš poput aerobika ili slične tjelovježbe.

Turmeric powder and fresh turmeric on wooden background.

Rezultati istraživanja govore kako je konzumacija kurkume posebno učinkovita za žene koje prolaze kroz menopauzu.

Naravno, kurkuma nije sama po sebi svemoguća te ne može u potpunosti zamijeniti redovnu tjelovježbu. Kombinacija fizičke aktivnosti i zdrave prehrane koja uključuje začine poput kurkume idealan je recept za zdrav, aktivan i dug život.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista