Korijander je veoma stara začinska biljka čija popularnost raste unazad nekoliko godina. Iako je najčešće upotrebljavana u kulinarstvu, poznata je i u narodnoj medicini. Iskorištava se cijela biljka, ali svaki dio ima svoj značaj.
Kulinarstvo
Korijander je jedna od rijetkih biljaka koja u kulinarstvu koristi i sjeme i listove.
Listovi korijandera se mogu koristiti i svježi i suhi kao začin za umake, variva i salate. Ima dosta snažan okus, pa ga je potrebno ispravno dozirati, a ako se koristi svjež, sitno nasjeckati.
Sjeme korijandera je veoma lako za samljeti, a u prahu brzo gubi intenzitet, pa se najčešće kupuje cijelo i melje po potrebi. Ima citrusan okus, slatkast s paprenim i cvjetnim notama. Temelj je mnogim kuhinjama, prvenstveno istočnjačkim i afričkim koje koriste mnogo začina.
Kozmetika
Korijander se koristi i u kozmetici. Njegova umirujuća svojstva i bogatstvo mineralima kao što su kalcij, magnezij i željezo su odlični za izradu pilinga. Također, pomaže kod smanjenja otoka i djeluje na odmor nogu. Često ga se koristi i u kupkama za stopala.
Medicina
Korijander ima veoma široki spektar upotrebe u narodnoj medicini te se mogu iskoristiti svi dijelovi biljke. Nutritivna vrijednost sjemenki i listova se razlikuje, pa sjemenke obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminom C i magnezijem, dok je lišće bogato vitaminom K i A te fosforom.
Mljeveni sušeni korijander je prepun željeza pa se konzumira s maslinovim uljem kod osoba s anemijom. Čaj od lišća korijandera koristi se za izbacivanje viška tečnosti kod nepravilnog rada bubrega, a smanjuje i simptome oteklina te za ublažavanje reume. Pomaže i kod dijabetesa jer utječe na rad gušterače i pravilnu upotrebu šećera iz krvi.
Ima antibakterijska svojstva, pa se nezaslađeni čaj koristi kod regulacije probave, rada jetre i proljeva. Čaj se pripravlja tako da se sušeni listovi preliju vrućom vodom, ostave 10 minuta i procijede. Pomaže i kod menstrualnih bolova, ali i za uspostavljanje redovite menstruacije. Liječi čireve i pomaže kod oralnih poteškoća. Tinktura od korijandra pomaže i kod kožnih bolesti, a koristi se i kao prirodni afrodizijak. Korijander se u manjim količinama može koristiti i za opuštanje i liječenje nesanice.
Ipak, korijander se mora koristiti oprezno. Može izazvati alergijske reakcije i crvenilo na koži ako se nanosi izravno. Također, konzumacija eteričnog ulja izaziva dubok san i omamljenost te je u većoj količini otrovno.
Zanimljivosti
Zanimljivo je da je korijander toliko star da se spominje i u Bibliji, u Knjizi izlaska: “Onome kuća Izraelova dade ime mana. Bilo je to kao zrnje korijandera, bijaše to bijelo, s jednim okusom uštipka s medom.” To se povezuje i s njegovim značajem u Egiptu te pronalaskom u grobnici faraona.
Korijander je tokom historije bio cijenjena biljka, a posebno zbog svojstva afrodizijaka. Postoje spisi koji potvrđuju da ga je zbog tog razloga koristio i Karlo Veliki.
Zanimljivo je kako je njegovo lišće, zbog snažnog mirisa, nepodnošljivo mnogima, pa nije jedan od tipičnih začina, njega se može ili voljeti ili mrziti.