MENI

Korijander – aromatična biljka moćnih svojstava

Korijander je veoma stara začinska biljka čija popularnost raste unazad nekoliko godina. Iako je najčešće upotrebljavana u kulinarstvu, poznata je i u narodnoj medicini. Iskorištava se cijela biljka, ali svaki dio ima svoj značaj.

Kulinarstvo

Korijander je jedna od rijetkih biljaka koja u kulinarstvu koristi i sjeme i listove.

Listovi korijandera se mogu koristiti i svježi i suhi kao začin za umake, variva i salate. Ima dosta snažan okus, pa ga je potrebno ispravno dozirati, a ako se koristi svjež, sitno nasjeckati.

Sjeme korijandera je veoma lako za samljeti, a u prahu brzo gubi intenzitet, pa se najčešće kupuje cijelo i melje po potrebi. Ima citrusan okus, slatkast s paprenim i cvjetnim notama. Temelj je mnogim kuhinjama, prvenstveno istočnjačkim i afričkim koje koriste mnogo začina.

Kozmetika

Korijander se koristi i u kozmetici. Njegova umirujuća svojstva i bogatstvo mineralima kao što su kalcij, magnezij i željezo su odlični za izradu pilinga. Također, pomaže kod smanjenja otoka i djeluje na odmor nogu. Često ga se koristi i u kupkama za stopala.

Medicina

Korijander ima veoma široki spektar upotrebe u narodnoj medicini te se mogu iskoristiti svi dijelovi biljke. Nutritivna vrijednost sjemenki i listova se razlikuje, pa sjemenke obiluju dijetalnim vlaknima, vitaminom C i magnezijem, dok je lišće bogato vitaminom K i A te fosforom.

Mljeveni sušeni korijander je prepun željeza pa se konzumira s maslinovim uljem kod osoba s anemijom. Čaj od lišća korijandera koristi se za izbacivanje viška tečnosti kod nepravilnog rada bubrega, a smanjuje i simptome oteklina te za ublažavanje reume. Pomaže i kod dijabetesa jer utječe na rad gušterače i pravilnu upotrebu šećera iz krvi.

Ima antibakterijska svojstva, pa se nezaslađeni čaj koristi kod regulacije probave, rada jetre i proljeva. Čaj se pripravlja tako da se sušeni listovi preliju vrućom vodom, ostave 10 minuta i procijede. Pomaže i kod menstrualnih bolova, ali i za uspostavljanje redovite menstruacije. Liječi čireve i pomaže kod oralnih poteškoća. Tinktura od korijandra pomaže i kod kožnih bolesti, a koristi se i kao prirodni afrodizijak. Korijander se u manjim količinama može koristiti i za opuštanje i liječenje nesanice.

Ipak, korijander se mora koristiti oprezno. Može izazvati alergijske reakcije i crvenilo na koži ako se nanosi izravno. Također, konzumacija eteričnog ulja izaziva dubok san i omamljenost te je u većoj količini otrovno.

Zanimljivosti

Zanimljivo je da je korijander toliko star da se spominje i u Bibliji, u Knjizi izlaska: “Onome kuća Izraelova dade ime mana. Bilo je to kao zrnje korijandera, bijaše to bijelo, s jednim okusom uštipka s medom.” To se povezuje i s njegovim značajem u Egiptu te pronalaskom u grobnici faraona.

Korijander je tokom historije bio cijenjena biljka, a posebno zbog svojstva afrodizijaka. Postoje spisi koji potvrđuju da ga je zbog tog razloga koristio i Karlo Veliki.

Zanimljivo je kako je njegovo lišće, zbog snažnog mirisa, nepodnošljivo mnogima, pa nije jedan od tipičnih začina, njega se može ili voljeti ili mrziti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista