Ovaj egzotični gomolj vizualno podsjeća na gomolj đumbira, ali kora mu je bljeđa, glađi je i tvrđega mesa.
Pripisuju mu se antioksidacijska svojstva, kao i đumbiru, kurkumi i kardamomu, kojima je blizak srodnik.
Ima važno mjesto u kuhinjama jugoistočne Azije, posebno na Tajlandu, pa se zato često naziva i tajlandskim đumbirom.
Kod nas je najčešće dostupan u prodavnicama suhih začina, i to u obliku sušenih komadića i praha, ali se za potrebe tajlandskih recepata u prodavnicama azijskim namirnicama može naći duboko zamrznuti svježi korijen galangala.
Najčešće se reže na ploške i dodaje supama, a prije jela se vadi i baca jer je vlaknast i teško ga je žvakati.
Odličan je kao dodatak curryju i drugim umacima na bazi kokosova mlijeka, bogatim varivima i jelima s piletinom. Zbog slabe dostupnosti kod nas, svježi galangal možete zamijeniti svježim đumbirom.