MENI

galangal-root-1200x628-facebook

Koristite li u svojoj kuhinji galangal (galgant) začin?

Ovaj egzotični gomolj vizualno podsjeća na gomolj đumbira, ali kora mu je bljeđa, glađi je i tvrđega mesa.

Pripisuju mu se antioksidacijska svojstva, kao i đumbiru, kurkumi i kardamomu, kojima je blizak srodnik.

Ima važno mjesto u kuhinjama jugoistočne Azije, posebno na Tajlandu, pa se zato često naziva i tajlandskim đumbirom.

Kod nas je najčešće dostupan u prodavnicama suhih začina, i to u obliku sušenih komadića i praha, ali se za potrebe tajlandskih recepata u prodavnicama azijskim namirnicama može naći duboko zamrznuti svježi korijen galangala.

Najčešće se reže na ploške i dodaje supama, a prije jela se vadi i baca jer je vlaknast i teško ga je žvakati.

Odličan je kao dodatak curryju i drugim umacima na bazi kokosova mlijeka, bogatim varivima i jelima s piletinom. Zbog slabe dostupnosti kod nas, svježi galangal možete zamijeniti svježim đumbirom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista