Ovo jelo se priprema u samo jednoj tavi, što znači minimalno prljavog suđa i jednostavnu pripremu.

Spoj sočnih njoka, limuna i kremastog umaka stvara savršen comfort food s daškom mediteranske svježine.
Priprema traje manje od pola sata, što ga čini odličnim izborom za brzi ručak ili večeru koja će oduševiti i porodicu i goste.
Kraj ljeta donosi obilje svježih tikvica i laganih jela koja nas podsjećaju na sunčane dane. Upravo zato ovaj recept kombinuje najbolje od sezone – sočne tikvice, osvježavajući limun i kremoznost koja pruža pravi comfort food osjećaj.

Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 3 češnja bijelog luka, usitnjena
- 1 velika tikvica, narezana na kockice
- 1 šoljica punomasnog kokosovog mlijeka iz konzerve (prije upotrebe dobro protresti)
- 2 kašike naribane limunove korice
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 1 šoljica povrtnog temeljca
- 1 pakiranje njoka (280–340 g)
- 1 limuna
- 1 kašika soli
- 1/2 kašike papra
Priprema:
U velikoj neljepljivoj tavi ili loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje i kratko pirjajte šalotku i češnjak, pazeći da češnjak ne zagori.
Dodajte tikvicu i kuhajte oko 5 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Ubacite preostale sastojke i dobro promiješajte da se sjedine.
Poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 10 minuta, dok njoki ne omekšaju.
Poslužite uz svježi bosiljak, parmezan (po želji bezmliječni) i tostirane krušne mrvice.









