Kurkuma, kako je još zovu i čarobni začin, jedna je od najboljih namirnica (ili dopuna) koje možete konzumirati za vaše zdravlje.
Kurkuma je biljka koja je uobičajena u Južnoj Aziji, posebno Indiji gdje se koristi u proizvodnji začina, te je ključni sastojak curry praha koji mu daje svoju žutu nijansu.
Kurkuma je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima i zbog toga se stoljećima koristi u Indiji kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Ima blagi miris koji pomalo podsjeća na naranču i đumbir, a okus joj je blago gorkast i smolast.
Kurkuma ima u sebi važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C. Naučnici i su tek počeli otkrivati zdravstvenu dobrobit ove biljke.
Istraživanja i historija pokazuju kako se kurkuma može koristiti u liječenju ili sprječavanju raznih bolesti.
Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti kurkume:
Prah kurkume ima antibakterijsko i protuupalno svojstvo koje ga čini idealnim antiseptikom za rane.
Vjerojatno jedna od najboljih zdravstvenim prednostima kurkume je snažno antikancerogeno djelovanje. Kurkumin je fitohemikalija u kurkumi koja ima to snažno djelovanje. Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju blokirati rast tumora.
Istraživanja su pokazala da kurkuma može biti učinkovita u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Epidemiološke studije pokazuju da je razina neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti vrlo niska u starijih osoba u Indiji, gdje se često koristi začin kurkumin.
Kurkuma djeluje na detoksikaciju jetre, a smanjuje simptome nadutosti i plinove u ljudi koji pate od probavnih smetnji.
Može biti koristan u liječenju psorijaze.
Kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze, nakupljanje plaka koji mogu blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt kurkume smanjuje razinu ukupnog holesterola. Također može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.
Trenutno se izvodi više studija kako bi se otkrile i druge zdravstvene prednosti kurkume.
Mljevena kurkuma može se staviti u varivo, supu, rižu i riblja jela, dobit će te nov okus i boju. Kurkuma je odličan začin za dopunu recepata s grahoricama posebno lećom.
Ako pretjerate s upotrebom kurkume u jelu, rezultirati će neznatno gorkim okusom.