MENI

Kurkuma – začin i biljni lijek

Kurkuma, kako je još zovu i čarobni začin, jedna je od najboljih namirnica (ili dopuna) koje možete konzumirati za vaše zdravlje.

Kurkuma je biljka koja je uobičajena u Južnoj Aziji, posebno Indiji gdje se koristi u proizvodnji začina, te je ključni sastojak curry praha koji mu daje svoju žutu nijansu.

Kurkuma je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima i zbog toga se stoljećima koristi u Indiji kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Ima blagi miris koji pomalo podsjeća na naranču i đumbir, a okus joj je blago gorkast i smolast.

Kurkuma ima u sebi važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C.  Naučnici i su tek počeli otkrivati zdravstvenu dobrobit ove biljke.

Istraživanja i historija pokazuju kako se kurkuma može koristiti u liječenju ili sprječavanju raznih bolesti.

Ovdje su neke od zdravstvenih prednosti kurkume:

Prah kurkume ima antibakterijsko i protuupalno svojstvo koje ga čini idealnim antiseptikom za rane.

Vjerojatno jedna od najboljih zdravstvenim prednostima kurkume je snažno antikancerogeno djelovanje. Kurkumin je fitohemikalija u kurkumi koja ima to snažno djelovanje.  Istraživanja su pokazala da smanjuje veličinu tumora i da je u stanju blokirati rast tumora.

Istraživanja su pokazala da kurkuma može biti učinkovita u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Epidemiološke studije pokazuju da je razina neuroloških bolesti poput Alzheimerove bolesti  vrlo niska u starijih osoba u Indiji, gdje se često koristi začin kurkumin.

Kurkuma djeluje na detoksikaciju jetre, a smanjuje simptome nadutosti i plinove u ljudi koji pate od probavnih smetnji.

Može biti koristan u liječenju psorijaze.

Kurkuma može pomoći u prevenciji ateroskleroze, nakupljanje plaka koji mogu blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. Ekstrakt kurkume smanjuje razinu ukupnog holesterola. Također može spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka.

Trenutno se izvodi više studija kako bi se otkrile i druge zdravstvene prednosti kurkume.

Mljevena kurkuma može se staviti u varivo, supu, rižu i riblja jela, dobit će te nov okus i boju. Kurkuma je odličan začin za dopunu recepata s grahoricama posebno lećom.

Ako pretjerate s upotrebom kurkume u jelu, rezultirati će neznatno gorkim okusom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista