MENI

Latice cvijeća kao začin i dekoracija

Maćuhice i dragoljub u salati, smoothie s okusom cvijeta lavande, pohovani cvijet tikvica ili zove (bazge), cvjetovi bagrema u tijestu za palačinke, kandirane latice ruža na torti…

To su samo neki od sve popularnijih načina korištenja cvijeća u gastronomiji. Iako je konzumacija cvijeća u različitim kuhinjama stara nekoliko hiljada godina, kod nas se tek postupno uvodi i to zahvaljujući modernim trendovima u kulinarstvu i dekorisanju hrane.

Naravno, ako pri tome ne računamo artičoke, brokulu ili cvjetaču jer, kad ih jedemo, uopće nam ne pada na pamet da zapravo jedemo pupoljke tih biljaka. Popis jestivog cvijeća poprilično je dug. Uz već spomenute, tu su još cvijet hibiskusa, kadulje, gardenije, karanfila, tulipana, ljubičica, potočarki, gladiola, vlasca, cvjetovi različitih agruma, tratinčice, djeteline, komorača, frezije, fuksije, nama dostupnih gotovo stotinjak različitih biljaka.

Ipak, oprez! Nikad se ne smije jesti cvijeće kupljeno u cvjećari ili ono iz komercijalnog uzgoja, zatim ono koje raste u blizini poljoprivrednih površina, jer se često tretira različitim kemijskim sredstvima, ili cvijeće koje raste u bliziniceste.

Cvijeće je najbolje konzumirati svježe. Treba ga dobro oprati i kratko potopiti u slanoj vodi. U frižideru se može čuvati u vrećici nekoliko sati, može se zamrznuti u kockici leda ili kandirati. U kulinarstvu se uglavnom koriste latice, dok se, primjera radi, šafranov tučak koristi kao začin. Cvijeće se može kandirati u skuhanom sirupu ili uz pomoć bjelanjka. Kandirano cvijeće najbolje je čuvati u zatvorenoj tegli. Cvijeće u kockicama leda odlično je za različite koktele, ali i za aromatiziranje obične vode. Izvrsna je i dekoracija za sladolede i hladne kreme.

Oprez, nije svaki cvijet jestiv! I popis nejestivog cvijeća je podug, poput ciklame, kukurijeka, narcisa, oleandra… Neke vrste mogu stvoriti ozbiljne probavne probleme, a neko je cvijeće zaista otrovno. Osobe koje pate od različitih vrsta alergija ili astme, za svaki slučaj, ne bi trebale konzumirati cvijeće ni u kojem obliku.

Valja konzumirati samo lijepe i neoštećene latice cvijeća. Posebno treba izbjegavati latice koje su nagrizli kukci ili koje je na bilo koji drugi način oštećeno. Cvijeće za konzumaciju najbolje je brati rano ujutro kad je puno vode.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista