MENI

Limunska trava – dobrobiti, recepti i način upotrebe

Limunska trava (lat. Cymbopogon citratus) je aromatična biljka koja okusom i mirisom podsjeća na limun. Sadrži vitamine, minerale i antioksidanse potrebne za očuvanje organizma. Od limunske trave može se napraviti sok ili čaj, a vrijedno je i esencijalno ulje. Limunska trava prvenstveno je kulinarski začin.

Limunska trava – ljekovita svojstva

Tradicionalno se od davnina koristila u kineskoj medicini, a danas se često nalazi u parfemskoj, prehrambenoj te farmaceutskoj industriji.

Limunska trava pruža mnoge dobrobiti našem organizmu, a odlikuju ju snažna antioksidativna svojstva.

Sadrži:

vitamine A i C,

folnu kiselinu,

magnezij,

cink,

bakar,

željezo,

kalij,

fosfor,

kalcij.

Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode da se čaj od limunske trave može koristiti za:

opuštanje,

održavanje zdravlja usne šupljine,

smanjenje osjećaja boli,

smanjenje nadutosti.

Esencijalno ulje limunske trave se može koristiti za:

opuštanje mučnine,

rješavanje probavnih problema,

smanjenje koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi,

smanjenje osjećaja boli,

smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Iako su istraživanja provedena većinom na laboratorijskim životinjama, esencijalno ulje limunske trave dokazano ima antibakterijska, antimikotička i antioksidativna svojstva.

Limunska trava – kako je koristiti?

Limunska trava može se koristiti na brojne načine, a najčešće kao:

čaj ili sok za osvježenje,

esencijalno ulje,

začin u raznim jelima,

repelent protiv insekata,

pripravak za njegu kože.

Sok od limunske trave

Sok je za razliku od čaja limunske trave nešto pogodniji za konzumaciju kod djece, zbog sadržaja šećera ili meda koji poboljšavaju okus.

Za izradu je potrebno:

250 g lišća limunske trave,

1 l vode,

150 g  šećera (ili meda),

1/4 kašikice soli.

Priprema se odvija na sljedeći način:

Za početak, zagrijte vodu u širokom loncu do vrenja.

Zatim očišćene i narezane stapke limunske trave ostavite u vodi koja ključa 5 – 8 minuta.

Procijedite vodu i dodajte joj šećer i sol. Miješajte dok se sve dobro ne otopi, vratite sok u lonac i na srednjem plamenu zagrijte do tačke vrenja.

Uklonite sok s toplote, ostavite ga da se ohladi i onda prelijte u bocu ili vrč za posluživanje.

Ovaj sok možete držati u hladnjaku najduže 2 – 3 dana nakon pripreme.

Čaj od limunske trave

Čaj od limunske trave možemo pripremati uz pomoć jednostavnih vrećica organskog čaja, ali ako uzgajate limunsku travu, pripremite ga od nekoliko stapki svježe limunske trave.

Kako biste pripremili čaj, slijedite upute:

Grubo nasjeckajte dvije stabljike limunske trave (srednje veličine).

Prokuhajte 2 – 3 dcl vode te prelijte preko stapki limunske trave i nekoliko listića mente.

Ostavite da odstoji 10ak minuta, procijedite i po želji zasladite.

Limunska trava – nuspojave

Konzumacija limunske trave ne preporučuje se trudnicama ni dojiljama, a niti osobama s povišenim očnim pritiskom.

Također, potrebno je savjetovati se s doktorom prilikom konzumacije bilo kakvih lijekova.

Uz konzumaciju čaja ili soka od limunske trave, moguća je pojava alergijske reakcije.

Eterično ulje limunske trave nije preporučljivo nanositi na kožu nerazrijeđeno jer zbog svoje koncentriranosti može uzrokovati iritacije kože.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista