MENI

Ljekovita ribizla – zahtijeva malo, a zdravlju daje puno

Ribizla ima ljekovito svojstvo jer štiti krvne sudove, sprečava i liječi dijareju, utiče na dugovječnost, pomaže kod malokrvnosti i iscrpljenosti i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Ribizla se ubraja u bobičavo voće i pripada porodici Ribes. Kod nas su prisutne crvena (Ribes rubrum) i crna ribizla (Ribes nigrum). Raste u centralnoj i sjevernoj Evropi i sjevernoj Aziji. Crvena ribizla je žbun koji može dostići visinu i do 2 m. Životni vijek žbuna je oko 20 godina koliko može trajati i plodonošenje. Plod je grozdast, a bobice mogu biti crvene, crne ili bijele. Plod cvene ribizle je nakiseo, a crne je slađeg ukusa.

Nutritivna vrijednost

U pogledu hranjive vrijednosti crna ribizla je bogatija vitaminima i mineralima od crvene i bijele. Znatno je bogata vitaminom C, vitaminom A, pantotenskom kiselinom, mineralima Ca, Cu, Fe ( 19,5%), Mg, Mn, P, K, Zn. Koriste se bobice u svježem stanju za stonu upotrebu ili, najčešći slučaj je pravljenje vitaminskog soka od crne ribizle.

Ljekovita svojstva

Ribizla ima također i ljekovito svojstvo: štiti krve sudove, sprečava i liječi dijareju (proliv), utiče na dugovječnost, pomaže kod malokrvnosti i iscrpljenosti, koristi se u borbi protiv reume, samtra se prirodnim laksativom (pospješuje rad crijeva), pomaže u liječenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba.

Ribizla se smatra ljekovitim voćem, a napitak i čaj od ribizle jako je uspješan pri liječenju prehlade i nazeba, zbog obilatosti vitaminom C.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista