MENI

Ljubitelji feta sira – ova namirnica ima čak 7 prednosti za zdravlje

Činjenica da se radi o visokokaloričnoj namirnici (264 kcal na 100 grama) ne treba nužno obeshrabriti njegovu konzumaciju.

Zasigurno ga nećemo moći unositi u značajnijim količinama svaki dan, ali umjereno uveden u prehranu nedvojbeno je zdrava i uravnotežena namirnica, apsolutno bez konzervansa i visoke biološke vrijednosti.

Ako se pitate koje su glavne prednosti ove namirnice, predstavljamo njih 7 koje svakako zaslužuju vašu pažnju:

  • visoka koncentracija vitamina B12 čini feta sir prirodnim saveznikom u borbi protiv anemije
  • sadržaj probiotika u feti je izvanredan, prema tome pomaže u očuvanju zdravlja crijeva i poboljšanju dobrobiti cijelog organizma
  • naučna istraživanja su pokazala da kalcij, u kombinaciji s vitaminom D, pomaže u sprječavanju nastanka nekih oblika raka. Nadalje, feta je bogata proteinom alfa-laktalbuminom koji se veže na kalcij i cink, potičući antibakterijsko i antitumorsko djelovanje
  • budući da je bogat vitaminom B2, ovaj sir je prirodni lijek protiv glavobolje i migrene
  • još jedna prednost riboflavina (vitamina B2) je ta što štiti zdravlje očiju i sprječava degenerativne bolesti kao što su katarakta, glaukom i drugi sindromi starenja
  • izvrstan izvor kalcija: poput mnogih sireva, feta je također dobra za kosti
  • drugi vrijedan protein u feti je histidin koji poboljšava i jača imunološki sistem u kombinaciji s vitaminom B6

Podrazumijeva se da bi feta sir trebali konzumirati umjereno, posebno oni koji su na dijeti za mršavljenje ili oni koji trebaju kontrolirati razinu holesterola u krvi.

Treba uzeti u obzir i visok udio soli, s obzirom na to da 100 g feta sira sadrži 1116 mg natrija, što odgovara polovici referentne količine koju preporučuju nutricionisti za svaku odraslu osobu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista