Činjenica da se radi o visokokaloričnoj namirnici (264 kcal na 100 grama) ne treba nužno obeshrabriti njegovu konzumaciju.
Zasigurno ga nećemo moći unositi u značajnijim količinama svaki dan, ali umjereno uveden u prehranu nedvojbeno je zdrava i uravnotežena namirnica, apsolutno bez konzervansa i visoke biološke vrijednosti.
Ako se pitate koje su glavne prednosti ove namirnice, predstavljamo njih 7 koje svakako zaslužuju vašu pažnju:
- visoka koncentracija vitamina B12 čini feta sir prirodnim saveznikom u borbi protiv anemije
- sadržaj probiotika u feti je izvanredan, prema tome pomaže u očuvanju zdravlja crijeva i poboljšanju dobrobiti cijelog organizma
- naučna istraživanja su pokazala da kalcij, u kombinaciji s vitaminom D, pomaže u sprječavanju nastanka nekih oblika raka. Nadalje, feta je bogata proteinom alfa-laktalbuminom koji se veže na kalcij i cink, potičući antibakterijsko i antitumorsko djelovanje
- budući da je bogat vitaminom B2, ovaj sir je prirodni lijek protiv glavobolje i migrene
- još jedna prednost riboflavina (vitamina B2) je ta što štiti zdravlje očiju i sprječava degenerativne bolesti kao što su katarakta, glaukom i drugi sindromi starenja
- izvrstan izvor kalcija: poput mnogih sireva, feta je također dobra za kosti
- drugi vrijedan protein u feti je histidin koji poboljšava i jača imunološki sistem u kombinaciji s vitaminom B6
Podrazumijeva se da bi feta sir trebali konzumirati umjereno, posebno oni koji su na dijeti za mršavljenje ili oni koji trebaju kontrolirati razinu holesterola u krvi.
Treba uzeti u obzir i visok udio soli, s obzirom na to da 100 g feta sira sadrži 1116 mg natrija, što odgovara polovici referentne količine koju preporučuju nutricionisti za svaku odraslu osobu.