MENI

Majčina dušica – čaj i začin

Majčina dušica je začinska biljka koju mnogi poistovjećuju s tamjanom, međutim riječ je o različitim biljkama. Tamjan raste uspravno i ima uže listove koji su lagano povinuti prema dole te cvjetove bijele do svijetloroze boje, dok je majčina dušica puzajuća biljka koja ima nešto tamnije cvjetove. Ove dvije biljke imaju sličan miris, ali okus majčine dušice je nešto gorči od tamjana.

Kao začin se koriste listovi i stabljika majčine dušice. Biljka je porijeklom iz Europe, a kao začin su je koristili Egipćani i stari Grci kojima je služila za aromatiziranje sireva i pića.

Energetska i nutritivna vrijednost majčine dušice

U 100 g majčine dušice nalazi se 6,8 g proteina i 44 g ugljikohidrata. Majčina dušica od minerala sadrži fosfor, kalij, kalcij, željezo i natrij, dok su od vitamina zastupljeni vitamin A, riboflavin, tiamin, niacin i vitamin C.

Priprema jela s majčinom dušicom

Primjena majčine dušice u kulinarstvu je raznolika jer intenzivan okus i ugodan miris ove začinske biljke svako jelo čine posebnim i daju mu malo mediteranskog šarma.

Svježi listovi majčine dušice dodaju se pred kraj kuhanja, dok se sušena majčina dušica dodaje jelima na početku, jer aroma ovog začina dolazi do punog izražaja tek dužim kuhanjem.

Specifičan, pikantan okus ovog začina izvrsno se slaže uz gotovo sve vrste mesnih pečenja, a dodaje se i prženoj ribi i gulašu. Majčina dušica je odličan začin i za mnoge supe od povrća, umake i variva, a dodaje se i u marinade te u začinski ocat za salate.

Kao začin je posebno zastupljena u kuhinjama južne Europe. U Francuskoj svježu majčinu dušicu dodaju u gulaš, umake i supe, a sušena majčina dušica sastojak je provansalske mješavine začina Herbes de Provence. Nalazi se i u egipatskoj mješavini začina dukka, kao i u jordanskoj mješavini zahar.

Ovaj začin poboljšava okus raznih vrsta tjestenina, kao i jela od krompira, a od ostalih začina dobro se slaže s lovorom, bijelim lukom, celerom, mažuranom i peršunom.

S obzirom na to da je u pitanju dosta intenzivan začin, treba ga dodavati jelima u umjerenim količinama, inače će nadjačati okuse ostalih sastojaka.

Ljekovita svojstva majčine dušice

U ljekovite svrhe koriste se gornji dijelovi biljke u cvatu te lišće koje sadrži najviše flavonoida, tanina i timola.  Majčina dušica se koristi za pripremu različitih preparata protiv kašlja, a korisna je i za probavu te pomaže u razgradnji masne hrane.

Koristi se i za pripremu čaja koji je učinkovit u liječenju upale sinusa, prehlade, bronhitisa, upale ždrijela i promuklosti. Čaj od majčine dušice također se može koristiti i za grgljanje ili ispiranje usta.

Majčina dušica samostalno ili u kombinaciji s ružmarinom pomaže kod glavobolje i živčanih problema. Njeno eterično ulje ima antioksidacijsko, antibakterijsko i antigljivično djelovanje, a koristi se u proizvodnji vodice za ispiranje usta i paste za zube.

Majčinu dušicu ipak treba umjereno koristiti jer prekomjerna konzumacija može dovesti do malaksalosti i abnormalnog rada štitnjače te izazvati bolove u jetri.

Korištenje ove biljke u bilo kojem obliku trebaju izbjegavati trudnice jer može izazvati pobačaj.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista