MENI

maslačak-radič-1280x720

Maslačak: Pomalo zanemaren začin

Maslačak je lako pronaći na ravnicama kao i na planinama, ali više voli rubove putova, livade i neobrađeno zemljište.

Danas se u kuhinji uglavnom koriste rascvali cvjetovi maslačka i svježi listovi u miješanoj salati.

Da li ste se ikada probali u pripremi omleta staviti listove maslačka ili napraviti popečke od cvjetova ove biljke.

Ukoliko ste zainteresirani za isprobavanje, donosimo vam i recepte kako ih pripremiti.

Omlet od pastme i maslačka

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

500 gr listova maslačka

100 gr pastrme

1 jaje po osobi

Priprema: Pastrmu nasjeckajte i stavite u tavu, a listove maslačka blanširajte, izvadite iz vode, propasirajte ih pa ih dodajte pastrmi.

Jaja posebno umutiti sa solju i dodati ostalim sastojcima, pa omlet zapeći s obje strane u istoj tavi kao i pastrmu.

Popečci sa cvjetovima maslačka

Od cvjetova ove biljke u cvatu možete napraviti izvrsne popečke. Trebat ćete:

4 čaše cvjetova koji su već procvali

150 grama brašna

1 čaša suhog bijelog vina

1 žumanjak

2 bjelanjka

1 čašica brendija

1 kašika šećera

Priprema: Pripremite tijesto tako da prosijano brašno pomiješate s vinom, brendijem, šećerom, prstohvatom soli i tučenim bjelanjcima.

Oprane i nježno osušene cvjetiće umočite u tijesto i pržite na vrućem ulju. Popečke poslužite odmah, možda uz salatu od maslačka.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista