Maslačak je lako pronaći na ravnicama kao i na planinama, ali više voli rubove putova, livade i neobrađeno zemljište.
Danas se u kuhinji uglavnom koriste rascvali cvjetovi maslačka i svježi listovi u miješanoj salati.
Da li ste se ikada probali u pripremi omleta staviti listove maslačka ili napraviti popečke od cvjetova ove biljke.
Ukoliko ste zainteresirani za isprobavanje, donosimo vam i recepte kako ih pripremiti.
Omlet od pastme i maslačka
Potrebni su vam sljedeći sastojci:
500 gr listova maslačka
100 gr pastrme
1 jaje po osobi
Priprema: Pastrmu nasjeckajte i stavite u tavu, a listove maslačka blanširajte, izvadite iz vode, propasirajte ih pa ih dodajte pastrmi.
Jaja posebno umutiti sa solju i dodati ostalim sastojcima, pa omlet zapeći s obje strane u istoj tavi kao i pastrmu.
Popečci sa cvjetovima maslačka
Od cvjetova ove biljke u cvatu možete napraviti izvrsne popečke. Trebat ćete:
4 čaše cvjetova koji su već procvali
150 grama brašna
1 čaša suhog bijelog vina
1 žumanjak
2 bjelanjka
1 čašica brendija
1 kašika šećera
Priprema: Pripremite tijesto tako da prosijano brašno pomiješate s vinom, brendijem, šećerom, prstohvatom soli i tučenim bjelanjcima.
Oprane i nježno osušene cvjetiće umočite u tijesto i pržite na vrućem ulju. Popečke poslužite odmah, možda uz salatu od maslačka.