MENI

Medvjeđi luk – začin za mnoga jela

Medvjeđi luk ili crijemuš (lat. Allium ursinum) je višegodišnja biljka koja u divljini raste u šumama na vlažnom tlu. Potječe iz Europe i Azije, a postoje indikatori da se konzumirala još 9000 godina prije nove ere.

Legenda kaže da je medvjeđi luk dobio ime po tome što je privlačio smeđe medvjede u sjevernoj Europi odakle potječe. Ova biljka je najčešće bila prva dostupna biljka nakon hibernacije pa se smatralo da je medvjedima vraćala snagu i vitalnost.

Svi dijelovi biljke su jestivi pa se često koristi u kulinarstvu, a okusom je vrlo sličan bijelom luku ili vlascu. Cvijet i lukovica medvjeđeg luka se koriste u medicinske svrhe i smatra se da pomažu liječenju brojnih stanja.

Koliko je ova biljka popularna u narodnoj upotrebi, govori i činjenica da se svake godine u Ebersbachu u Njemačkoj održavaju Dani medvjeđeg luka.

Medvjeđi luk – zdravlje

Medvjeđi luk je bogat antioksidansima te sadrži antibakterijska i protuupalna ljekovita svojstva. Koristi se u medicinske svrhe jer:

pomaže kod visokog tlaka,

jača imunitet,

smanjuje koncentraciju “lošeg” holesterola u krvi,

olakšava probavne probleme.

Kao i kod bijelog luka, u medvjeđem luku se nalaze različiti sumporni spojevi koji djeluju ljekovito. Listovi medvjeđeg luka sadrže vitamin C i karotenoide, a lukovice sadrže pretežno ljekoviti spoj alicin.

Poljski naučnici s Odjela za farmakognoziju Univerziteta u Krakowu navode da medvjeđi luk ima sljedeće aktivne biljne spojeve:

sumporne spojeve – cisteinske sulfokside, tiosulfinate, disulfide i trisulfide,

steroidne glikozide – npr. diosgenin,

flavonoide – npr. kempferol,

lektine.

U ljekovite svrhe može se konzumirati u obliku tinkture (30 – 60 kapi dnevno) ili u obliku kapsula u kojima se nalaze osušeni listovi medvjeđeg luka.

Međutim, u ljekovite svrhe se ne smije koristiti bez prethodnog savjetovanja s doktorom.

Medvjeđi luk – uzgoj

Bilo da želite posaditi medvjeđi luk kako biste kuhali s njim, pripravljali tinkture ili samo kao ukras zbog bijelih cvjetova, trebat će vam vrt. Dobra vijest je da ne zahtijeva puno njege i lako raste.

Medvjeđi luk preferira hladniju klimu, a najčešće se sadi na jesen kako bi tokom zime razvio korijenje. Preferira blago kiselo i vlažno tlo s dobrim sistemom odvodnje.

Lukovice se sade direktno u tlo s razmakom od 15 cm, a biljka naraste oko 3.7 m u visinu. Osjetljiv je na nekoliko štetnika i bolesti (kao što su lukova muha, resokrilci itd.) na koje treba obratiti pozornost.

Medvjeđi luk – berba

Medvjeđi luk najbolje je brati u razdoblju između marta i aprila, po mogućnosti prije nego što biljka procvjeta. Nakon cvjetanja listovi mogu biti malo gorki, ali se isto mogu brati.

Nemojte brati listove koji počinju poprimati smeđu boju, a lukovice skupljajte u jesen, upućuju stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

Ako ne uzgajate medvjeđi luk, možete ga pronaći u šumama i na vlažnom tlu. Raste iz lukovice, a mirisom podsjeća na bijeli luk.

Nemojte pobrati previše biljke kako bi mogla narasti ponovo dogodine. Listove lagano otkinite rukom ili makazama. Ubranu biljku možete držati u frižideru 7 do 10 dana.

Prilikom berbe važno je znati raspoznati medvjeđi luk od đurđevka koji je otrovan. Najbolje je da ga ne berete sami ako niste stručni u području ljekovitog bilja.

Medvjeđi luk – recepti

Svi dijelovi medvjeđeg luka su jestivi, ali u kulinarske svrhe najčešće se koriste listovi. Okusom podsjeća na bijelu luk, ali je blažeg intenziteta.

Listove je moguće jesti sirove ili kuhane, a prilikom kuhanja „uvenu“ na sličan način kao i špinat. Najčešće se koriste za pripremu pesta, ali moguće ih je upotrijebiti i u jelima kao što su:

supe,

salate,

sendviči,

umaci,

rižota.

Cvjetovi su malo jačeg okusa, a možete ih dodati u salate i sendviče ili kao ukras na jelima. Lukovice možete koristiti na isti način kao i bijeli luk.

Medvjeđi luk – pesto

Od medvjeđeg luka možete pripremiti fini pesto koji možete umiješati u tjesteninu ili staviti na pizzu.

Sastojci:

200 g listova medvjeđeg luka,

40 g pistacija,

1 čajna kašika soli,

120 ml maslinovog ulja,

30 g naribanog parmezana.

Priprema:

Sve sastojke (osim maslinovog ulja) stavite u blender i blendajte, postepeno dodajući maslinovo ulje.

Ako je pesto previše gust dodajte još ulja po potrebi.

Servirajte po želji. Može stajati u frižideru 3 – 4 dana.

Medvjeđi luk – supa

Za pripremu ove kremaste supe od medvjeđeg luka potrebno je oko pola sata.

Sastojci:

2 čajne kašike ulja ili putera,

1 luk (usitnjeni),

250 g krompira (izrezan na kockice),

600 ml povrtnog temeljca,

100 g listova medvjeđeg luka,

sol i bibcer po želji.

Priprema:

Zagrijte ulje u zdjeli i dodajte luk. Pržite oko 5 – 6 minuta dok ne omekša.

Dodajte krompir, kratko pržite pa dodajte temeljac.

Sve kuhajte oko 10 minuta ili dok krompir ne omekša.

Dodajte listove medvjeđeg luka i kuhajte par minuta dok ne omekšaju.

Kada je sve kuhano, izblendajte supu i servirajte.

Kada servirate spu možete dodati cvjetove medvjeđeg luka na vrh za dekoraciju ili malo limunovog soka ili vrhnja za okus.

Medvjeđi luk – tinktura

Tinktura medvjeđeg luka najčešće se koristi u ljekovite svrhe koje su ranije navedene (snižavanje krvnog tlaka, holesterola itd.).

Za pripremu je potrebno nasjeckanim listovima ili lukovicama napuniti bocu pa preliti 40–postotnom rakijom. Bocu se potom ostavlja na suncu barem tri sedmice.

Razrijedite 10 – 15 kapi tinkture u vodi i pijte 4 puta dnevno za najbolji efekt.

Medvjeđi luk možete kupiti i u različitim oblicima:

sjemenke,

listovi,

kapi.

Listove i sjeme je najbolje kupovati na tržnici od domaćeg uzgajača, a kapi možete naručiti iz specijaliziranih web prodavnica.

Medvjeđi luk – nuspojave

Nisu poznate nikakve ozbiljne nuspojave na medvjeđi luk. U nekim posebnim slučajevima ova biljka može izazvati alergijsku reakciju. Osobe koje su osjetljive na bijeli luk, luk i poriluk trebale bi izbjegavati i korištenje medvjeđeg luka.

Zapažena je i pojava hemolitičke anemije kod stoke koja je hranjena lišćem i lukovicama ove biljke, a naučnici smatraju da su za to odgovorni dialilni tri- i tetrasulfidi koji su iznimno toksični za eritrocite, crvene stanice u krvi. Iako kod ljudi ovaj efekt nije primijećen, ako ste anemični s pažnjom koristite medvjeđi luk.

Nije poznato kakav efekt ima na trudnice i dojilje pa se njima preporučuje izbjegavanje medvjeđeg luka.

S obzirom na to da razrjeđuje krv (i time snižava krvni tlak), osobe koje uzimaju antikoagulantne lijekove trebale bi izbjegavati medvjeđi luk.

Medvjeđi luk iznimno je zdrav, ali moguće je iskusiti trovanje ako se zamijeni nekom sličnom biljkom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista