MENI

Menta kao osvježavajući i zdravi začin

Jedinstven miris i okus te ljekovita svojstva mnogobrojnih vrsta mente čine je s razlogom jednom od najdražih začinskih biljaka na svijetu, a upotreba svježe i sušene mente posebno je česta u kuhinjama zemalja Bliskoga istoka.

Osim za pripremu umirujućeg čaja, koristi se u supama, varivima, ribljim i mesnim jelima te desertima, a svježi listovi mente čest su dodatak salatama, jelima od žitarica (tabbouleh), nadjevima za povrće te umacima na bazi jogurta.

Elisabeth L. Ortiz u svojoj opširnoj knjizi Enciklopedija bilja, mirodija i začina navodi da zasluge za dobru probavu narodi Bliskoga istoka pripisuju upravo prisutnosti mente u svakodnevnoj prehrani. Odlično se slaže sa svježim peršinom i korijandrom, bijelim lukom i kardamomom.

Umjesto da upotrebu mente (kod nas se najčešće koristi vrsta Mentha piperita) ograničite samo za pripravljanje čaja, uberite ili kupite veći svežanj ove aromatične biljke, te svježe listove ubacite u zdjelu sa zelenom salatom, nasitno ih nasjeckajte i dodajte pred kraj kuhanja u supe i variva, a odvažite se napraviti i zanimljiv umak od jogurta s dodatkom mente koji osvježava i može se poslužiti uz salatu od krastavaca ili mesna jela.

Svaka bogata salata od kuhanih mahunarki i žitarica uz dodatak sitno nasjeckane svježe mente dobit će specifičnu bliskoistočnu aromu koja osvježava tokom vrućih ljetnih dana, pogotovo ako se posluži ohlađena.

Neka menta kao začin svoje mjesto nađe i u vašoj kuhinji.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista