MENI

62595835-punta-rata-brela

More u Hrvatskoj proglašeno za najčišće u Evropi

Hrvatska ima najčišće more za kupanje, potvrdila je najnovija službena analiza i izvještaj Evropske komisije i Evropske agencije za okoliš.

Analiza je na temelju prošlogodišnjih podataka pokazala da je 99.1 posto hrvatskih obalnih područja (tačnije njih 886 od 894 ispitanih) dobilo izvrsnu ocjenu u pogledu kvalitete morske vode.

Ispitivanje je uključivalo 27 država članice Europske unije, Švicarsku i Albaniju. Hrvatska je zauzela prvo mjesto, a nakon nje su Grčka, Cipar i Austrija.

O moru u Hrvatskoj raspisao se i američki magazin “Travel + Leisure”. Pišu kako je mala država, smještena uz Jadransko more, zapanjila svijet svojim impresivnim rezultatima.

“Ako plivanje ili jedrenje u nevjerovatno čistom moru u Hrvatskoj zvuči kao vaš ljetni san, možda biste se poželjeli tamo uputiti što prije. Iako je još uvijek nešto manje popularna europska ljetna destinacija, u poređenju s Grčkom i Italijom, primjerice, Hrvatska je jedna od najboljih zemalja u Europi za ljubitelje plaža. Gotovo 50 miliona ljudi svake godine okupi se na njenim obalama”, piše u članku.

“Hrvatska ima više od 2736 kilometara kopnene obale, s dodatnih 4000 milja obale otoka i otočića u Jadranskom moru. Široko oko 193 kilometra, Jadransko more odvaja Italiju od Balkana i poznato je po svojoj čistoći”, dodaju.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista