Muškatni ili muškatov oraščić jedan je od najcjenjenijih začina na svijetu zbog arome i ljekovitosti. Od davnina se upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku, a s vremenom se i kod nas udomaćio.
Podjednako dobro uklapa se u slana i slatka jela, pa se njime mogu začiniti meso, supe, umaci, kuhano voće, medenjaci i drugi slatkiši… Najbolje je dodati ga tek pred kraj kuhanja jer toplina oslabljuje aromu.
Ublažava probavne tegobe i infekcije
Muškatni oraščić bogat je aromatičnim uljima, mineralima (bakar, kalij, kalcij, mangan, željezo, cink, magnezij), vitaminima B skupine te snažnim antioksidansima – flavonoidima.
Na Orijentu je muškatni oraščić od davnina narodni lijek za probavne tegobe, infekcije i reumatske bolesti, a poznat je i kao snažan afrodizijak.
Muškatni oraščić odlično ublažava upalu desni (gingivitis) te se općenito preporučuje za njegu usne šupljine. U čašu vrele vode dodajte pola kašikice muškatnog oraščića u prahu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, pa ovom tekućinom cijeli dan po potrebi ispirite usta, ali je nemojte progutati.
Za ublažavanje nadutosti, žgaravice i drugih probavnih tegoba, pijte čaj od metvice u koji ste dodali malo naribanog muškatnog oraščića.
Kao maksimalan dnevni unos ovog začina preporučuje se najviše tri grama. Naime, muškatni oraščić ljekovit je samo u malim dozama. U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, anksioznost, ubrzan rad srca, a u prekomjernim količinama izaziva halucinacije i grčeve te je opasan po život.