Melisa ili matičnjak (lat. Melissa officinalis) je biljka porijeklom sa istočnog Mediterana i u rodu je sa metvicom. Melisa, matičnjak se razlikuje od metvice okusom, te po izgledu lista koji ima dlaćice.
Matičnjak je dugogodišnja biljka koja naraste od 20 cm pa sve do 120 cm visine. Voli terene sa mješavinom ilovače i pijeska, te mjesta na suncu ili u polusjeni.
Cvijeta u julu i avgustu, a listove je najbolje brati u sunčanim i najtoplijim mjesecima, premda listove možemo brati svaka dva-tri mjeseca. Listovi se suše na sjenovitom mjestu.
Melisa ima, ovisno o vrsti, manje ili više izraženi osvježavajući okus i miris po limunu.
Melisa, matičnjak kao začin u kuhinji
Matičnjak, odnosno melisu koristimo najviše u slatkim jelima, desertima, sokovima ili za čaj. Zbog ljepote svojih listova koristi se za dekoraciju jela.
Sviježim sjeckanim listovima matičnjka možemo začiniti i salate te ih dodati u riblja i mesna jela (janjetina).
Melisa odlično harmonizira sa jagodam. Probajte marmeladu od jagoda sa melisom.
Raličite kreme na bazi jogurta ili maskarpone sira imaju višestruko bolji okus ako u njih dodamo melisu.
Matičnjak možete kao začin kombinirati i sa metvicom. Pazite da pri tome dodate max. 1/3 metvice, budući da njezin okus po pepermintu može lako “prekriti” okus melise.
Melisa, matičnjak kao ljekovita biljka
Osim u kuhinji melisa ima široku primjenu u narodnoj medicini. Poznati su čajevi od matičnjaka samog ili u kombinaciji sa kamilicom i/ili komoračem, a koji blagonaklono djeluju na psihu, gušteraču te pospješuju izlučivanje pljuvačke.
Pomaže kod vrtoglavice, glavobolje, reumatskih tegoba, problema sa štitnjačom i probavnih tegoba.
Posebno uspješnim su se pokazali preparati na bazi melise, matičnjaka u borbi protiv herpesa.