MENI

Ne bacajte koru od mandarine – sprječava rak

Mandarine su jedan od simbola jeseni i zime, a konzumacija ove ukusne voćke pruža razne benefite za naš organizam.

Sadrže velike količine vitamina C i zato jesu korisne pri sprječavanju gripa i prehlada kao i mnogih drugih oboljenja.

A da li ste znali da se kore mogu sušiti oko dan, dva na zraku, a potom se staviti i u rernu, osušiti i isjeckati na male komadiće. Kora mandarine također je ljekovita, a koristi se kao čaj.  

Ogulite mandarinu, sačuvajte koru i spremite u hermetički zatvorene tegle. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu nekoliko mjeseci.

Za pripremu čaja staviti nekoliko korica u šolju, preliti vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore se mogu miješati i sa drugim čajevima, a najbolje ide uz crni čaj.

Prema istraživanjima, kombinacija crnog čaja i kora mandarine snižava rizik od nastanka raka za 70 posto, a sami čaj od mandarine snižava rizik za 40 posto.

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima sposobnost snižavanja holesterola u krvi i da u kori ima 20 puta više antioksidansa nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vrijedi.

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a vjeruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Pomaže pri balansu šećera u krvi, detoksikaciji jetre, smanjuje stres i liječi gripu i prehladu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista