MENI

Orahovo ulje protiv stresa, upala i holesterola

Orahovo ulje je dragocjena biljna namirnica dobivena iz jezgre bijelog oraha. Proizvod je izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina za dobrobit tijela i duha.

Konkretno, prisutnost omega 3, omega 6 i važnih vitamina mu daje zanimljiva protuupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva.

U kozmetici se orahovo ulje koristi u pripremi recepata za uljepšavanje kože i kose, a kako daje nepcu ugodan delikatan okus praćen gorkim notama, pravi je kulinarski specijalitet koji se koristi kao začin za ukusne recepte.

Snižava krvni pritisak

Može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska, koji je važan čimbenik u nastanku bolesti srca. Ova terapijska korist može se pripisati prisutnosti esencijalnih masnih kiselina u hrani.

Orahovo ulje i holesterol

Orahovo ulje može učinkovito smanjiti visoke razine triglicerida i “lošeg” LDL holesterola u krvi. Nakon dnevne primjene 3 grama orahovog ulja, tokom najmanje 45 dana, moguće je potvrditi učinkovito smanjenje stope triglicerida koji cirkulišu u krvi.

Podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Sastoji se od 70% višestruko nezasićenih masti i značajnog postotka mononezasićenih masti te je potpuno bez holesterola. Zahvaljujući prisutnosti ovog hemijskog sastava, smatra se valjanim lijekom za očuvanje zdravlja srca. Kao hrana, potiče cirkulaciju krvi, smanjuje skladištenje masti, povećava energiju i snižava krvni pritisak.

Orahovo ulje i stres

Ugodan miris koji ispušta smiruje haotičan um i umiruje osjetila. Dosljedno uzimanje malih doza orahovog ulja daje tijelu i umu poticaj energije. Dalje, poboljšava raspoloženje i učinkovito smanjuje simptome povezane s anksioznošću i depresijom.

Ublažava upale

Redovnom konzumacijom ulja moguće je ublažiti simptome povezane s hroničnim upalnim procesima. Ovo terapeutsko djelovanje može se pripisati prisutnosti alfa linolenske kiseline koja djeluje tako da smanjuje proizvodnju upalnih proteina. Također je bogato elagitaninima. Hemijske komponente koje pripadaju klasi polifenola koji posjeduju protuupalna i antioksidativna svojstva sposobna suprotstaviti se staničnom oštećenju koje proizlazi iz štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Uzimanjem orahovog ulja dolazi do učinkovitog poboljšanja funkcije krvnih žila. Umjesto toga, ako se proizvod koristi lokalno, moguće je djelovati na bolne zglobove i mišiće smanjenjem upale.

Rizici, kontraindikacije i nuspojave

Kada se konzumira umjereno, orahovo ulje se može smatrati prilično sigurnim.

Nuspojave se mogu pojaviti kod određenih poremećaja želuca i kardiovaskularnog sistema. Prema tome, ako postoje takva stanja, preporučuje se konsultovati svog doktora prije uzimanja proizvoda.

Orahovo ulje ne smije se uzimati zajedno s lijekovima za liječenje hipertenzije i dijabetesa jer može doći do pretjeranog i opasnog snižavanja krvnog pritiska i glihemijskog indeksa plazme.

Također može izazvati iritaciju kože kada se koristi lokalno. Preporučljivo je nanijeti malu količinu proizvoda na kožu, pričekati nekoliko sati i provjeriti ima li kožne reakcije zbog stanja preosjetljivosti na aktivne sastojke.

Oralno uzimanje uljnog ekstrakta ponekad može izazvati upalni odgovor crijeva koji se manifestuje bolovima u trbuhu, nadutošću, mučninom, grčevima, proljevom i povraćanjem.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista