Orašasti plodovi pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti ako se često konzumiraju. Sadrže puno nutrijenata i zdravih masti koje pozitivno utječu na cjelokupno zdravlje.
Mogu se jesti kao zdrava alternativa za grickalice, ali i u brojnim slatkim i slanim kombinacijama. Ove niskokalorične namirnice trebale bi biti nešto što ćemo svi više i češće početi jesti u 2024. godini. Kako prenosi portal US News, ovo je pet najzdravijih orašastih plodova koje možemo jesti.
Makadamija orah
Orah makadamije bogat je korisnim mononezasićenim mastima i izvrstan je izvor flavonoida i drugih fitonutrijenata koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i suzbijanju upale. Također, dobar je izvor esencijalnih nutrijenata jer sadrži željezo, niacin, magnezij, vlakna, mangan, selen i kalij.
Jedno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da su ispitanici koji su dnevno jeli više od 40 grama makadamije imali niže ukupne i štetne nivoe LDL-holesterola u usporedbi sa dijetom koja nije uključivala makadamiju u prehranu, prenosi portal US News.
Pistacije
Pistacije pružaju dobar izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća. Sadrže i antioksidanse te nekoliko izvrsnih nutrijenata, uključujući vlakna, bakar, tiamin, vitamin B6 i fosfor. Bogat okus pistacija čini ih izvrsnim dodatkom jelima, ali i kao odličan međuobrok.
Odličan su dodatak salatama i kuhanom povrću, desertima i tjestenini. Pokušajte napraviti ukusan pesto umak od pistacija i iskoristite ga kao preljev za salatu, umak za pizzu ili tjesteninu, ili kao umjetnički i ukusan dodatak juhama.
Orasi
Orasi su jedini orašasti plodovi koji pružaju izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, linolenske kiseline, s 2,5 grama po porciji. Sadrže nekoliko važnih nutrijenata, uključujući mangan, bakar i magnezij.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da korištenje sjeckanih oraha umjesto mesa u prehrani može poboljšati ukupnu kvalitetu prehrane te povećati unos omega-3 ALA, vlakana, magnezija i bakra. Drugo istraživanje o zdravstvenim dobrobitima oraha pokazalo je da mogu pomoći u zaštiti od bolesti srca, dijabetesa tipa 2, demencije, oksidativnog stresa i upala, prenosi US News.
Bademi
Vjerovatno je jedna od omiljenih namirnica s ovog popisa bademi. Bademi su dobar izvor proteina i imaju puno vlakana te sadrže vitamin E. Od ostalih hranjivih sastojaka, uključuju magnezij, mangan, vitamin B2, fosfor i bakar.
Mnoga su istraživanja pokazala da bademi mogu poboljšati zdravlje srca, izvedbu vježbanja, zdravlje kože, zdravlje crijeva, dijabetes i još mnogo toga. Neka nedavna istraživanja pokazala su da pozitivno utječu na tijelo ako se konzumiraju nakon tjelovježbe jer smanjuju osjećaj umora.
Kada je u pitanju zdravlje kože, jedno je istraživanje pokazalo da dnevna konzumacija badema smanjuje izraženost bora i pigmentaciju kože kod ispitanica koje su u vrijeme testiranja bile u postmenopauzi.
Indijski oraščići
Nutricionistički gledano, indijski oraščići sadrže dobar izvor željeza, fosfora, bakra, mangana i cinka. Pružaju više zasitnih vlakana nego većina orašastih plodova.
Istraživanje objavljeno u The British Journal of Nutrition pokazalo je da dodavanje indijskih oraščića prehrani sa kontrolisanim unosom kalorija rezultuje smanjenjem ukupne tjelesne masti, povećanjem nemasne tjelesne mase i poboljšanom funkcijom krvnih žila, prenosi US News.