MENI

Orašasti plodovi su zdrava i ukusna navika

Orašasti plodovi, zbog svog udjela masnoća, izazivaju duži osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku kilograma. Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, kako bismo izdržali glad između glavnih obroka i spriječili prejedanje što savjetuju i brojni nutricionisti.

Osim masnoćama, orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima te vitaminima i mineralima. Odličan su izvor vitamina E, koji pridonosi kognitivnim sposobnostima te štiti od upala, a obiluju i magnezijem i selenom.

Jedna manja šaka badema sadrži 161 kalorija, 6 grama proteina, 14 grama masnoća i 6 grama ugljikohidrata te čak 37% preporučene dnevne doze vitamina E. Bademi sadrže manje kalorija od drugog orašastog voća. Pridonose zdravlju crijevne mikroflore, a konzumacijom možete smanjiti „loši“ holesterol i oksidirani LDL holesterol, koji stvara opasni plak na krvnim žilama te na taj način očuvati zdravlje srca.  

Također, ovu vrstu orašastih plodova trebale bi jesti i pretile osobe te one koje imaju hipertenziju jer bademi snižavaju krvni pritisak i pridonose gubitku kilograma, a preporučuju se i dijabetičarima.

Lješnjaci imaju 9 grama masnoća, 6 grama proteina, 3,5 grama vlakna i 20% preporučene dnevne doze magnezija. Kao i drugi orašasti plodovi, i lješnjaci su jako dobri saveznici zdravlja srca. Lješnjaci su dobar izvor minerala poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Lješnjaci su izvrsni za obnovu kože i njen razvoj. Puni su vitamina E i esencijalnih masnih kiselina koje održavaju stanice jedrima ispod kože, podupiru je i sprječavaju bore pa se za mladoliku kožu i zdravi ten preporučuje osam lješnjaka, četiri puta sedmično.

Pistacije snižavaju loši holesterol te također podižu nivo dobrog holesterola u krvi. Snižavaju krvni pritisak te pridonose gubitku kilograma i zdravlju srca tako što djeluju na oksidativni stres.

Na ovom se popisu svakako mora naći i orah. Orasi su puni nezasićenih masnih kiselina; linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, pa se preporučuju kao nezaobilazan sastojak svakodnevne prehrane, a naročito trudnicama. Orasi vas mogu zaštititi od demencije i Alzheimerove bolesti. Smanjuju upalne procese u organizmu, a samim time čuvaju od brojnih kroničnih i degenerativnih oboljenja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista