MENI

Origano – začin i lijek

Origano je nezaobilazan začin u italijanskoj kuhinji, a i kod nas se obavezno koristi za pizze. Jedan je od rijetkih začina kod kojeg su sušeni listovi u većini slučajeva aromatičniji od onih u svježem obliku.

Nutritivna i energetska vrijednost origana

Jedna kašika sušenog origana zadrži pet kalorija. Kad su u pitanju mikronutrijenti, origano je dobar izvor vitamina E i K te minerala kalcija, kalija, magnezija, mangana i željeza.

Priprema jela s origanom

Origano je nezaobilazan začin u tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji. Izuzetno je aromatičan i ima lagano gorak okus, a što se listovi origana sitnije sjeckaju, intenzitet okusa je jači. Origano se obavezno koristi u pripremi umaka od paradajza i italijanskih pizza, a često se kombinuje s drugim namirnicama karakterističnima za mediteransku kuhinju, poput kapara i maslina.

Origano se jako dobro slaže s gljivama, patlidžanima, tikvicama, brokulom I paradajzom. Njime se mogu začinjavati razni umaci, supe, salate te jela pripremljena od plodova mora. Preporučuje se origano dodati tek pred kraj kuhanja jer mu se inače izgubi aroma.

Ljekovita svojstva origana

U starom se Rimu origano koristio kao sredstvo za poboljšanje probave. Sam Hipokrat koristio je origano kao blagi antibiotik kojim je liječio probavne i dišne smetnje.

U tradicionalnoj se medicini origano koristio i za pripremanje čaja protiv prehlade, glavobolje, probavnih i živčanih tegoba. Dokazano je kako se njime potiče probava, poboljšava rad jetre i ublažavaju grčevi. Čaj od origana priprema se tako da jednu čajnu kašiku listova origana prelijete šoljicom vode i ostavite 10 minuta. Čaj se pije u gutljajima.

Od origana se dobija i ljekovito ulje koje ima snažno antivirusno djelovanje pa pruža učinkovitu zaštitu od gripe, prehlade, vodenih kozica, ospica i zaušnjaka. Jedan od sastojaka je i ružmarinska kiselina, snažan antihistaminik i antioksidans koji se koristi u liječenju reumatoidnog artritisa, gingivitisa, bronhijalne astme i alergijskih reakcija.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista