MENI

image-605

Ova hrana i nutritijent doprinose dugovječnosti

Ako omega-3 i omega-6 masne kiseline još uvijek nisu dio naše prehrane, vjerovatno bi trebale biti. Istraživanje objavljeno u junu 2021. godine otkrilo je da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama (ali posebno omega-3) mogu živjeti duže.

“Omega-3 i omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može proizvesti pa ih moramo unijeti kroz hranu koju jedemo”, objašnjava dijetetičarka Amber Pankonin za Parade.

Tri glavne omega-3 masne kiseline su:

  • alfa-linolenska kiselina (ALA)
  • eikosapentaenska kiselina (EPA)
  • dokozaheksaenska kiselina (DHA)

“Omega-3 i omega-6 masne kiseline sadrže dvije ili više dvostrukih veza, što ih čini većinom tekućim uljima na sobnoj temperaturi”, kaže dijetetičarka i nutricionistica Nancy Farrell Allen.

“Hemijski gledano, broj 3 ili 6 u oznaci omega govori nam o položaju dvostruke veze najbliže metilnom (CH3) kraju masne kiseline. Problem je u tome što često dobivamo puno izvora omega-6, ali nedovoljno omega-3. Međutim, trebamo oboje”, ističe dijetetičarka i nutricionistica Ginger Hultin.

Dakle, ako želimo povećati unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, suplementi su dobra opcija, ali postoji i mnogo namirnica koje također sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Neke od njih su:

  • Sjemenke suncokreta
  • Ulje šafranike i kukuruzno ulje
  • Riba, uključujući losos, pastrvu, tunu i skušu
  • Sjemenke bundeve
  • Bademi
  • Sjemenke lana i laneno ulje
  • Orasi
  • Chia sjemenke

Osim što ove masne kiseline doprinose dugovječnosti, dobre su i za zdravlje srca te smanjenje upala.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista