Prema istraživanjima objavljenim na Eating Well, redovna konzumacija oraha može dovesti do značajnog smanjenja nivoa holesterola.
U borbi protiv povišenog holesterola, hrana koju unosimo može imati ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Dok su mnoge namirnice korisne za snižavanje holesterola, posebno se ističu orasi, koji su među najboljim orašastim plodovima za ovu svrhu.
Konzumiranje 30 do 60 grama oraha dnevno tokom perioda od dvije godine može smanjiti ukupni holesterol i LDL (loš) holesterol za oko četiri posto.
Stručnjaci objašnjavaju da visoke razine LDL holesterola mogu uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. S druge strane, HDL (dobar) holesterol pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvotoka, slično kamionima za smeće koji čiste otpad iz tijela, kako objašnjava dijetetičarka Wendy Bazilian.
Kako orasi pozitivno utječu na holesterol?
Iako orašasti plodovi nisu prvi na pameti kada se pomisli na vlakna, orasi sadrže oko dva grama vlakana po porciji. Vlakna pomažu u smanjenju razine holesterola vezujući se za holesterol u probavnom sistemu i olakšavajući njegovo izlučivanje, objašnjava dijetetičarka Samantha DeVito.
Orasi su bogati dvjema vrstama polinezasićenih masnoća, uključujući alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja je biljna omega-3 masna kiselina. ALA pomaže u regulaciji LDL holesterola i triglicerida te potiče stanice da uklanjaju LDL čestice iz krvotoka, čime se dodatno smanjuje loš holesterol.
Osim što su bogati zdravim mastima, orasi također sadrže polifenole, biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. Ovi antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, smanjujući oksidativni stres i upalu – faktore koji doprinose razvoju srčanih bolesti. Konzumacija oraha pozitivno utječe i na zdravlje crijeva, potičući rast korisnih bakterija.
Zdrava crijevna flora povezana je s nižim razinama kolesterola, što dodatno pridonoši održavanju zdravlja srca. Konzumiranje oraha može biti jednostavan i ukusan način za poboljšanje razine holesterola i smanjenje rizika od bolesti srca.
Dodajte ove hranjive orašaste plodove u svoju prehranu i iskoristite njihove brojne zdravstvene prednosti.