MENI

voce

Ove dvije vrste voća su najbogatije vlaknima

Borovnice i maline se s dobrim razlogom često nazivaju “slatkim darom prirode” – ne samo da su ukusne, već su i izuzetno hranljive.

Ali kada je u pitanju zdravlje crijeva i opšte zdravlje, može li jedna od ovih bobica biti zdravija?

Dijetetičarka Natali Riko ističe: “Obje vrste voća su dobre za nas. Redovno ih jedem i dajem svojoj djeci”, prenosi EatingWell.

I borovnice i maline sadrže vlakna, antioksidante i vitamin C, sve sa vrlo malo kalorija.

Međutim, kada su u pitanju vlakna, maline su jasni pobjednik.

“Oko 125 grama malina sadrži osam grama vlakana, dok borovnice sadrže četiri grama”, objašnjava nutricionista Tereza ​​Đentile.

Vlakna su neophodna za zdravlje crijeva, a maline se ističu kao jedan od najbogatijih prirodnih izvora vlakana.

S druge strane, borovnice imaju prednost kada su u pitanju antioksidansi.

Borovnice su najviše istražene zbog svojih zdravstvenih prednosti, zahvaljujući visokom sadržaju antocijanina, kaže Riko.

Antocijanini imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, a istraživanja pokazuju da mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Takođe, borovnice se često preporučuju za zdravlje mozga zbog njihovog bogatstva antioksidansima, piše Index.hr.

Obe vrste bobičastog voća su takođe bogate vitaminom C, koji jača imunitet i djeluje kao antioksidans. Otprilike 125 grama malina sadrži 32 miligrama vitamina C, što je oko 43 odsto dnevnog preporučenog unosa, dok borovnice sadrže oko 15 miligrama. Pored toga, borovnice sadrže i vitamin K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.

Dakle, obje vrste bobica su odlične za zdravlje crijeva i opšte zdravlje.

“Ako su vam vlakna prioritet, maline su bolji izbor, dok su borovnice idealne ako tražite veći antioksidativni efekat”, zaključio je Rico.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista