Panch phoron je mješavina sa pet sjemenki, popularna u Bangladešu i sjevernoj Indiji.
‘Panch’ znači ‘pet’, a ‘phoron’ znači ‘začin’. Smjesa, sastavljena od jednakih dijelova kumina, komorača, nigela, sjemenki gorušice i senfa, gotovo je sinonim za bengalsko kuhanje.
Izrazita aroma bengalske kuhinje ponajviše je posljedica mješavine začina poznatih kao ‘panch phoron’.
Ova mješavina začina neizostavna je na ovim podnebljima, a nerijetko je možemo pronaći i u kuhinjama na našim prostorima, mada su uglavnom ove mješavine napravljene u kući.
Super se slaže sa mnogim jelima, a naročito dobro slaže se sa piletinom, ribom, krompirom, te mahunarkama.
Ova mješavina začina ujedinjuje slatkoću komorača i blagu gorčinu piskavice s kuminom, crnim kimom i gorušicom. Ova mješavina nije ljuta, a njom se tradicionalno začinjavaju uglavnom vegetarijanska jela.