MENI

image-136

Pčelari savjetuju kako u 8 koraka izbjeći ‘lažnjak’

Med je jedna od najzdravijih namirnica koja se u prehrani koristi od davnih vremena.

U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen u saću hemijskim reakcijama pretvara se u med.

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Evropske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje.

Kako objašnjavaju pčelari postoji 8 jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.

1. Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste. Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

2. Med na hljebu

Namažite med na suhi hljeb, ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na hljebu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se hljeb samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

3. Mjehurići u staklenci

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti staklenku meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

4. Med u vodi

Kašiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

5. Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

6. Zagrijavanje

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici. Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

7. Papirnati peškir

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati peškir. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.

8. Deklaracija

Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista