MENI

piment-naslovna

Piment – začin zdravlja

Jeste li ikad u svojim jelima koristili začin koji se zove piment? Danas vam otkrivamo sve što treba da znate o ovom začinu prije nego se odlučite da ga probate.

Piment je veoma rasprostranjen začin širom svijeta, a poznat je i pod nazivima jamajčanski biber i allspice. Najviše se koristi u jelima meksičke i centralnoameričke kuhinje, a njegova upotreba je sve češća i u našoj kuhinji.

Za piment se duže vrijeme veruje da posjeduje ljekovita svojstva posebno kad je u pitanju probava i to zbog komponente eugenol koja ne samo da mu daje prepoznatljivu aromu već i olakšava probleme sa probavom kao što su diareja, mučnina i povraćanje. Isto tako piment može pomoći ukoliko imate problema sa gasovima.

Ovaj specifični začin djeluje relaksirajuće kad su u pitanju grčevi u stomaku što olakšava bolove i pospješuje probavu.

Piment sadrži antioksidante koji se veoma uspešno bore protiv slobodnih radikala, poznatih uzročnika mnogih bolesti, a tradicionalno se koristi u mnogim zemljama kao lijek protiv gljivičnih infekcija.

Piment se kao začin savršeno uklapa u jela od piletine i ribe, dobar je spoj i sa rižom, a možete ga dodavati u supe, roštiljske soseve, koristi se i za kiseljenje povrća, te kao kari mješavina začina.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista