Kardamom se često koristi u slatkim i slanim jelima i pićima širom svijeta, a popularan je zbog svoje prepoznatljive arome i okusa.
Nadalje, ovaj sastojak nalazimo i u nekim mješavinama začina, uključujući garam masalu i curry prah, a često se koristi i kao sastojak slastica, kolača, pudinga i keksa, posebno u istočnjačkoj kuhinji.
Naučnici s Texas A&M AgriLife instituta za unapređenje zdravlja kroz poljoprivredu otkrili su da bi vam ovaj popularni začin u indijskoj kuhinji mogao pomoći da postignete svoje ciljeve mršanja.
Kardamom može potaknuti gubitak masnoće i smanjiti upalu.
Istraživači su analizirali učinke začina i otkrili da pomaže u sagorijevanju i gubitku masnoće.
Ova otkrića sugerišu da bi dodavanje kardamoma jelima moglo pomoći onima koji pate od pretilosti.
Objavljeno u International Journal of Molecular Sciences, istraživanje također sugerišu da bi začin mogao pomoći u smanjenju upale niskog stepena koja može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, bolesti srca i artritisa.