MENI

image-142

Prehrambeni režim koji smanjuje šanse za nastanak raka i srčanih oboljenja

Novo istraživanje koje je trajalo više od 20 godina otkriva da biljna ishrana može značajno smanjiti rizik od razvoja raka, srčanih oboljenja i prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci preporučuju da osobe koje prihvate vegetarijansku, vegansku ili lakto-vegetarijansku ishranu, uz redovno vežbanje, mogu maksimalno iskoristiti zdravstvene prednosti ovog načina života.

Nakon više od dvadeset godina istraživanja, nova analiza pokazuje da vegetarijanska, veganska i lakto-vegetarijanska prehrana značajno smanjuju rizik od razvoja raka, bolesti srca i prerane smrti od kardiovaskularnih oboljenja.

Dr. Angelo Capodici, glavni autor studije, ističe da je uz smanjenje kardiovaskularnih faktora rizika kao što su krvni pritisak i holesterol, uočen “zaštitni učinak” i za određene vrste raka, uključujući jetru, debelo crijevo, gušteraču, pluća, prostatu, mokraćni mjehur, melanom, bubreg i ne-Hodgkinov limfom. Međutim, važno je imati na umu da konzumacija nezdrave biljne hrane, kao što su voćni sokovi, rafinirane žitarice, čips i gazirana pića, može poništiti ove pozitivne efekte, posebno kod dece.

Uvođenje biljne prehrane nije dovoljno samo po sebi. Iako istraživanja pokazuju da osobe koje praktikuju biljnu prehranu često žive zdravije, prednosti se najviše osećaju uz redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje rafiniranih šećera, žitarica, grickalica, alkohola i duhana.

Dr. David Katz, specijalista za preventivnu medicinu, naglašava da promene u načinu života mogu doprineti zdravlju, ali da je potrebno uravnotežiti i druge faktore, poput fizičke aktivnosti.

Studija je pokazala značajan pad LDL holesterola, inzulina i tjelesne težine nakon samo osam nedelja konzumiranja hrane bez životinjskih proizvoda. Nutritivna vrijednost biljne ishrane, bogata vitaminima, mineralima i drugim antioksidativnim i protuupalnim supstancama, objašnjava ove efekte.

Christopher Gardner, jedan od koautora studije, ističe da biljna ishrana obiluje vlaknima, ima manje zasićenih masti i ne sadrži holesterol.

Iako su trudnice iskusile manje prednosti od biljne prehrane, autori studije smatraju da je ovo “intrigantno otkriće” koje zahtjeva dodatna istraživanja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista