Začin koji vjerovatno imate pri ruci u kuhinji ima brojna svojstva i zdravstvene dobrobiti za koje možda niste ni znali, uključujući pomoć u snižavanju šećera i holesterola u krvi.
Klinčići su bogati hranjivim tvarima poput vitamina i minerala, uključujući jod, kalcij, fosfor i željezo. Aktivni sastojci klinčića ih čine vrlo korisnim za:
Smanjenje razine šećera u krvi: prema istraživanju objavljenom u akademskom časopisu FASEB Journal, klinčići mogu sniziti razinu šećera u krvi i držati dijabetes pod kontrolom. Začin izaziva aktivnost u tijelu sličnu onoj inzulina i prema tome bi pomogao biti uspješan u borbi protiv inzulinske rezistencije.
Snižavanje holesterola: u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Journal of Human Ecology pokazalo se da klinčić pomaže u smanjenju razine LDL holesterola (tzv. “lošeg holesterola“) i povećava razinu HDL holesterola (“dobrog holesterola”).
Možete dodati prstohvat klinčića u prahu u hranu kako biste iskoristili njegov koristan učinak na šećer u krvi.
Međutim, kako biste spriječili visok holesterol, svojoj hrani možete dodati kašiku praha klinčića ili žvakati cijelog nakon svakog obroka.
Alternativno, možete pomiješati malo praha s toplom vodom i konzumirati svako jutro na prazan želudac.
Međutim, dobrobiti klinčića tu ne staju jer su izvrsni i za:
poboljšanje probave
smanjenje kiselosti
poboljšanje oralne higijene
poboljšanje disanja
smanjenje stresa
poboljšanje izgleda kože