MENI

Redovna konzumacija klinčića je zdrava navika

Začin koji vjerovatno imate pri ruci u kuhinji ima brojna svojstva i zdravstvene dobrobiti za koje možda niste ni znali, uključujući pomoć u snižavanju šećera i holesterola u krvi.

Klinčići su bogati hranjivim tvarima poput vitamina i minerala, uključujući jod, kalcij, fosfor i željezo. Aktivni sastojci klinčića ih čine vrlo korisnim za:

Smanjenje razine šećera u krvi: prema istraživanju objavljenom u akademskom časopisu FASEB Journal, klinčići mogu sniziti razinu šećera u krvi i držati dijabetes pod kontrolom. Začin izaziva aktivnost u tijelu sličnu onoj inzulina i prema tome bi pomogao biti uspješan u borbi protiv inzulinske rezistencije.

Snižavanje holesterola: u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Journal of Human Ecology pokazalo se da klinčić pomaže u smanjenju razine LDL holesterola (tzv. “lošeg holesterola“) i povećava razinu HDL holesterola (“dobrog holesterola”).

Možete dodati prstohvat klinčića u prahu u hranu kako biste iskoristili njegov koristan učinak na šećer u krvi.

Međutim, kako biste spriječili visok holesterol, svojoj hrani možete dodati kašiku praha klinčića ili žvakati cijelog nakon svakog obroka.

Alternativno, možete pomiješati malo praha s toplom vodom i konzumirati svako jutro na prazan želudac.

Međutim, dobrobiti klinčića tu ne staju jer su izvrsni i za:

poboljšanje probave

smanjenje kiselosti

poboljšanje oralne higijene

poboljšanje disanja

smanjenje stresa

poboljšanje izgleda kože

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista