MENI

shutterstock_1687829485 (1)

Rolice s cimetom: Bezvremenski užitak idealan za zimske dane

Rolice s cimetom (eng. cinnamon rolls) prava su poslastica koja uživa status bezvremenskog klasika. Meka i pahuljasta tekstura, nježna slatkoća punjenja i neodoljiv miris cimeta čine ih omiljenima među svim ljubiteljima slastica.

Bilo da ste iskusni u pečenju ili ste tek na početku svog kulinarskog puta, naši savjeti garantiraju da će vaše rolice s cimetom uvijek biti savršene.

Tijesto: Temelj savršenih rolica

Tijesto je ključni element svake dobre rolice s cimetom. Idealno tijesto trebalo bi biti mekano, putrasto i dovoljno fleksibilno da izdrži bogatstvo nadjeva, ali i stabilno kako bi se moglo tanko razvaljati. Jednostavnija verzija brioš tijesta, koja uključuje mlijeko, jaja i maslac, daje najbolje rezultate, no mnogi recepti preferiraju nešto manje obogaćeno tijesto koje služi kao osnova za razna peciva i slastice.

Bez obzira na vrstu tijesta, važno je da se tijesto miješa dovoljno dugo kako bi došlo do intenzivnog razvoja glutena. Ovakvo tijesto bit će dovoljno elastično da podnese valjanje, a istovremeno dovoljno čvrsto da zadrži nadjev i omogući oblikovanje u rolice.

Za praktičnost, Index.hr savjetuje da tijesto zamijesite dan prije pečenja i ostavite ga u frižideru preko noći. Tako ćete uštedjeti vrijeme, a tijesto će polako rasti i razvijati bogatiji okus. Ujutro će biti puno lakše raditi s njim.

Zamijesite tijesto prema uputama iz recepta i ostavite ga da se digne na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvucite u pravokutnik na papiru za pečenje, pazeći da debljina tijesta bude ujednačena. Nakon toga tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na noćni odmor.

Nadjev: Bogatstvo okusa

Kada je riječ o nadjevu, maslac je često glavni sastojak, ali možete se odlučiti i za krem sir ili svježi sir. Za slatkoću se obično koristi kombinacija bijelog i smeđeg šećera, no slobodno dodajte i voće ili orašaste plodove, ovisno o ličnim preferencijama.

Bitno je ravnomjerno rasporediti šećer i maslac po tijestu kako biste osigurali ujednačeni okus u svakoj rolici. Ako želite bogatiji nadjev, možete dodati jaje ili malo brašna, što će rezultirati čvršćim i definiranijim slojem nadjeva.

Slaganje: Savršen oblik

Hladno tijesto izvadite iz hladnjaka i položite na lagano pobrašnjenu površinu. Nježno ga razvaljajte u tanki pravokutnik debljine oko 1 cm. Ravnomjerno rasporedite nadjev po cijeloj površini tijesta. Započnite s čvrstim, ali ravnomjernim namotavanjem tijesta, počevši od dužeg kraja.

Prilikom valjanja lagano pritisnite kako biste spriječili pucanje. Kad je tijesto u obliku rolade, narežite ga na jednako velike komade. Što je tijesto čvršće zamotano, lakše će se rezati.

Pečenje: Do savršenstva u pećnici

Narezane rolice ostavite da se dižu na toplom mjestu dok ne postanu dvostruko veće.

Prije pečenja, premažite ih razmućenim žumanjcima kako bi dobile predivnu, ravnomjernu smeđu boju i blagi sjaj. Zatim ih pecite u unaprijed zagrijanoj rerni, otprilike 20-30 minuta, ovisno o njihovoj veličini, dok ne postanu zlatno smeđe.

Glazura

Za glazuru možete odabrati klasičnu krem sirnu varijantu s maslacem, šećerom u prahu i vanilijom ili jednostavniju verziju od šećera u prahu, mlijeka i vanilije. Kada rolice malo ohlade, prelijte ih glazurom dok su još tople, čime ćete im dodati bogatstvo okusa i izuzetnu mekoću.

Posluživanje: Topla slast za svaku priliku

Poslužite rolice s cimetom tople, prelivena obilnom količinom glazure. Ove slastice možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u frižideru do sedam dana. Iako su najbolje svježe i dan ili dva nakon pečenja bit će jednako ukusne, a miris cimeta koji se širi iz njih nikada ne prestaje biti privlačan.

Rolice s cimetom uvijek su dobra ideja, bez obzira na prigodu, a uz ove savjete, sigurno ćete svako pečenje učiniti nezaboravnim.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista