MENI

Rozi biber: upotreba, benefiti i mjere opreza

Danas postoje mnogi začini, među kojima su najpopularnije različite sorte soli i bibera kao osnovnih začina. Širok je raspon vrsta bibera na našem tržištu: bijela, crna i piment, ali i roza. Naravno, ovaj začin se pojavio na policama nedavno, međutim brzo je stekao popularnost.

Treba napomenuti da rozi biber i nije baš biber. Liči na biber, međutim, rozu biber miriom se značajno razlikuje od drugih bibera, jer njegov miris je veoma izražen dok skoro i da nema pikantan ukus.

Upotreba:

U mnogim zemljama, ovaj začin dodaje se raznim slatkišima, pecivima i pićima. Osim toga, rozi biber često se dodaje u umake, salate, u jela s plodovima mora, perad, meso i ribu.

Nemojte zaboraviti da ga u svježem obliku ne treba čuvati duže od 6 mjeseci. Također treba znati da rozi biber je u velikim količinama otrovan.

Koristi:

Prije svega, oavj začin ima pozitivan efekat na probavni sistem. Vrlo često se koristi za liječenje dijareje. Osim toga, može poboljšati kardiovaskularni sistem, kao i pomoći ukoliko imate reumatizam, giht, i razne vrste artritisa.

Međutim ne preporučuje se osobama koje pate od čira na želudcu ili gastritisa je može izazvati iritaciju sluznice, što će dovesti do pogoršanja bolesti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista