MENI

shutterstock_160502621

Šafran – najskuplji začin na svijetu!

Cijena šafrana po gramu se kreće oko 30 eura. Reputaciju najskupljeg začina na svijetu je stekao zbog specifičnosti prikupljanja; za 1kg začina potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova

Šafran (Crocus sativus) je biljka čije je ime porijeklom iz persijskog jezika, a znači budi žut. Ime je dobio zbog intezivno žute boje koja se dobija iz njega. Koristi se u prehrambenoj industriji za bojenje namirnica, a samo 1g je potreban da se oboji 3.000 litara vode. 

Biljka raste iz lukovice. Cvijet je zvonast, prizeman i ima šest latica. Ljubičaste je boje, mada boja može varirati u zavisnosti od vrste i podneblja. U sredini se nalazi tučak sa tri svetlo narandžasta vrha tučka. Listovi su dugi, uski i nazubljeni sa bijelom linijom duž lista. Raste 20 do 30 cm u visinu.

Upotrebljavan je još u Mesopotamiji prije 5.000 godina. Stari Rimljani su njime krasili postelju mladenaca, a Kleopatra ga je koristila za maske za lice. Predstavljao je simbol mudrosti i bogatstva.

Za šafran se kaže da je „kralj začina“ zbog visoke cijene koju postiže na tržištu. Visoka cijena je nastala zbog specifičnosti njegovog prikupljanja. Šafran cvijeta u septembru a cvjetanje traje do 20 dana. Sakupljaju se vrhovi tučka kojih ima tri i koji se ručno odvajaju od tučka. Poslije toga se suše i samelju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvjetovi otvoreni. Na površini od oko 1.000 kvadratnih metara može biti do 150.000 cvjetova, a za samo 1kg ovog začina potrebno je ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova.

Osim začinske upotrebe u jelina, šafran je i izuzetno ljekovita biljka. Od davnina se koristio kod bolesti bubrega, poremećaja u radu srca, kod grčeva, a u skorije vrijeme se ispituje i njegovo dejstvo na ćelije karcinoma. Šafran je također i prirodan lijek za depresiju. Možemo ga koristiti u jelima, ali i ako u toplo mlijeko ubacimo par tračica šafrana uživaćemo u specifičnom ukusu i ljekovitosti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista