MENI

Salma Hayek ne umiva lice, a evo i zašto

Salma Hayek već godinama ne silazi s lista najljepših žena svijeta, a niti ulazak u 50-e nije narušio njen besprijekoran ten i mladoliko lice.

Iako smo navikli od slavnih glumica očekivati luksuzne ritualne njege s kojima održavaju svoj mladenački izgled, ova je ljepotica iznenadila beauty stručnjake širom svijeta priznanjem kako nikada ujutro ne umiva lice.

Prije nekoliko godina izjavila je kako se u njezi kože oduvijek pridržava savjeta koji je dobila još kao djevojčica od svoje bake, a to je da ujutro, nakon buđenja, ne pere lice. Objašnjenje kojem Salma vjeruje je da se naša koža noću prirodno obnavlja i nadoknađuje sve što je preko dana izgubila – vodu, prirodna ulja i zaštitni sloj.

Izjavila je i kako lice uvijek očisti navečer, prije spavanja, a sebum koji se sam stvori preko noći smatra korisnim za kožu i ne vjeruje da ga trebamo uklanjati agresivnim sredstvima.

Stručnjaci ipak tvrde drugačije

Dermatolozi i stručnjaci za dermokozmetiku sa Salmom se oko umivanja lica ne slažu. Naime, slažu se kako koža noću proizvodi prirodna ulja i obnavlja svoju zaštitnu barijeru, te nikako ne preporučuju njeno potpuno uklanjane snažnim sredstvima za čišćenje lica, ali ne slažu se sa savjetom da licu uopće nije potrebno umivanje, jer će se u suprotnom sebum nataložiti u pore i uzrokovati pretjerano množenje bakterija, što može dovesti do pojave akni.

Dovoljno je odabrati blagi losion za čišćenje koji neće ukloniti mikrobiom kože niti narušiti njenu prirodnu zaštitnu barijeru.

Nakon neobičnog savjeta slavne ljepotice, u nastavku vam donosimo još 7 zanimljivih činjenica o koži, koje bi vas mogle potaknuti da promijenite mišljenje o njezi kože i svoju dnevnu rutinu počnete gledati drugačijim očima.

Koža ima 3 glavne i nebrojeno sporednih funkcija. Tri funkcije kože koje su nam životno važne su zaštitna, regulacijska i osjetna.

Koža nas neprestano štiti od okoline, vremenskih uslova, zagađenja i povreda, reguliše tjelesnu temperaturu i znojenje te je glavni senzorni organ za osjet dodira, topline, hladnoće i emocionalnih osjeta.

Ove su funkcije kože vrlo specijalizovane te ih niti jedan drugi organ ne može obavljati. Osim ove tri glavne funkcije, naša koža ima još nebrojeno mnogo uloga i zadataka, kojima svakodnevno pomaže u očuvanju cjelokupnog zdravlja, poput skladištenja vode, sinteze vitamina D, izlučivanja toksičnih supstanci iz tijela i imunološke podrške organizmu.

Da koža posjeduje izvanredne samoobnavljajuće sposobnosti, svima je poznato. Ali, znate li da naša koža odbacuje mrtve stanice i stvara nove tolikom brzinom, da je u prosjeku svakih 28 dana stvoren novi površinski sloj? Najaktivnija obnova događa se dok spavamo, kad je prirodna eksfolijacija najjača, zbog čega se velik broj ljudi ujutro budi s osjećajem suhoće na koži. Prirodni proces eksfolijacije možete ubrzati korištenjem nekog od proizvoda za eksfolijaciju, bilo da se odlučite na piling kod kuće ili profesionalni dermatološki tretman.

Na površini naše kože žive brojni mikroorganizmi, a procjenjuje se kako naše tijelo prekriva oko hiljadu milijardi bakterija, i to više od 1000 različitih vrsta. Većina je tih bakterija korisna i donose našem tijelu brojne benefite, poput bržeg zarastanja rana, smanjivanje upala, ali i pomoć imunološkom sistemu u borbi s infekcijama.

Čitav taj ekosistem na površini naše kože naziva se mikrobiom, a rođeni smo bez njega, jer se stvara kontinuirano tokom cijelog života pod utjecajem spola, godina, klimatskog okruženja i načina života.

Ravnotežu kožnog mikrobioma je izrazito lako narušiti. Mikrobiom naše kože štiti nas od infekcija, zaraza i upala te sprječava prodiranje negativnih vanjskih utjecaja.

Ipak, da bi korisne bakterije mogle rasti i držati one opasne pod kontrolom, sprječavajući njihovo množenje, potrebno je održavati delikatnu ravnotežu. S obzirom na to da je mikrobiom sistem sastavljen od živih organizama, on je vrlo promjenjiv te je potrebno koži posvetiti dovoljno pažnje kako bismo ga održali u ravnoteži.

Balans korisnih bakterija mogu narušiti prehrambene navike, lijekovi, vremenski uslovi, hormonalne promjene i mnogi drugi čimbenici. Narušena ravnoteža mikrobioma često rezultira aknama i infekcijama, a povezana je čak i s dermatitisom i rozaceom.

Za uspostavljanje zdravog i uravnoteženog mikrobioma, dermatolozi preporučuju korištenje njege s prebiotičkim svojstvima, jer će ona stvoriti medij za ponovno uspostavljanje ravnoteže bakterija na koži.

Agresivna sredstva za čišćenje donose više štete nego koristi. Savjet s kojim bi se Salma Hayek zasigurno složila je izbjegavanje pretjerano agresivnih proizvoda za čišćenje. Specijalizirana sredstva uklanjaju višak sebuma i nečistoća, a potrebno je obratiti pozornost na vrstu proizvoda za čišćenje, kako ne bismo uništili prirodni mikrobiom i osim štetnih, ubili i korisne bakterije, čime ćemo dugoročno značajno naštetiti koži.

Preagresivno čišćenje posebno će štetiti osjetljivoj koži, koja će mnogo bolje reagovati na blage proizvode bez parabena i štetnih kemikalija.

Ne tretirate li osjetljivost kože na vrijeme, može doći do razvoja alergija. Koža čija je zaštitna barijera narušena, ne može se sama dovoljno učinkovito obraniti od štetnih vanjskih utjecaja. Umanjena zaštitna funkcija kože čini je podložnom iritacijama, infekcijama i pretjeranim reakcijama na vremenske uslove, kozmetičke proizvode, pa čak i prehranu. Osjetljivost kože nije bolest, već stanje kože na koje je moguće utjecati, a ključni korak je osnažiti kožu iznutra kako bi se sama mogla lakše obraniti od svih potencijalno štetnih utjecaja.

Zdrav mikrobiom jedan je od glavnih preduslova zdrave zaštitne barijere kože. Koža izbacuje iz tijela više toksina čak i od jetre. Iako nam je pri pomisli na organ koji čisti tijelo od toksina prva asocijacija jetra, naša je koža zapravo primarni organ detoksikacije.

Zahvaljujući znojenju, sebumu i milijunima pora na njenoj površini, naša koža neprestano uklanja otrove, nečistoće i otpadne tvari iz našeg organizma.

Propušta nepoželjne tvari iz tijela, a istovremeno ne dopušta ulazak nepovoljnih vanjskih utjecaja. Imajući na umu nevjerojatne sposobnosti naše kože, trebali bismo naučiti kako kvalitetnije brinuti o njoj, a odabir odgovarajuće njege prvi je korak do lijepe kože.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista