MENI

Donja Stubica, 190216. Uzgoj stevije na OPG-u Hursa "Slatko moje zeleno". Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Sigurni ste do sada već čuli za steviju, ali znate li nešto više o njoj?

Nutritivni sastav stevije  je bogat vitaminima, vitamin A, vitamini B kompleksa i vitamin C nalaze se na popisu uz minerale kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Stevija u svome sastavu sadrži glikozide, koji su složeni organski spojevi koji se sastoje od šećera i neugljikohidratnog ostatka. Glikozidi koji se nalaze u steviji su steviozidi i rebaudiozidi.

Osobe koje imaju problema sa dijabetesom mogu konzumirati steviju. Glikemijski indeks stevije je nula, ona ne utječe na razinu glukoze u krvi. Razina glukoze ostaje nepromijenjena zbog toga što se glikozidi stevije ne razgrađuju i ne skladište u tijelu. Problemi sa hiperglikemijom mogu se smanjiti konzumacijom čaja od lišća ove biljke ili njenog ekstrakta nekoliko puta dnevno.

Dokazano je kako biljka stevije pomaže pri regulisanju tjelesne težine, osim što ju je moguće koristiti prilikom posebnog režima prehrane ona utječe i na centar u mozgu koji je odgovoran za osjećaj gladi i žudnju za hranom te vam podiže razinu energije.

Stevija djeluje antiupalno i antibakterijski te svojim djelovanjem može utjecati na razna upalna stanja koja se događaju u tijelu i na njegovoj površini.

Vodica za ispiranje usta

Imate li probleme sa usnom šupljinom, karijesom i zubnim mesom stevija će vam pomoći održavati higijenu svojim sastavom. Svojstva koja ona posjeduje ubijaju bakterije u ustima i čiste usnu šupljinu.

Nekoliko kapi stevije u mlakoj vodi napraviti će vam vodicu za usta kojom možete ispirati usta nakon pranja svaki dan.

Antiage maska za lice

Suha koža, ožiljci, akne i mrlje na licu su nešto s čime će vam stevija pomoći.

Napravite masku za lice sa dodatkom stevije i lice će vam nakon što ju skinete biti zategnuto, sjajno i hidratizirano.

Svojoj hidratantnoj kremi svakoga dana možete dodati nekoliko kapi stevije i koža će biti zategnuta, odmorna i sjajna.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista