MENI

sirova-jaja-naslovna

Sirovo jaje – snagu nam daje

Sigurno ste već nekada čuli i dobili preporuku da konzumirate sirova jaja, bilo da se radi o kokošijim ili onim malim od prepelice.

Jaja su jedna od rijetkih namirnica koje bi trebalo klasifikovati kao “superhrana”, jer su puna hranljivih sastojaka. Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planeti.

Cijelo jaje sadrži sve hranljive materije potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Jedno jaje sadrži vitamin A, folate, vitamin B5, B12, B2, fosfor, selen kao i pristojne količine vitamina D, E, K, B6, kalcijuma i cinka. Svi vitamini i minerali dolaze sa svega 77 kalorija uz proteine i zdrave masti.

Ako možete doći do jaja prirodno uzgajanih kokoški ili prepelica, popijte svako jutro sirovo jaje. Ukoliko vam okus ne odgovara, možete ga poboljšati sa malo meda ili šećera. Jaja su prilično savršena prirodna hrana. Pored svega ostalog, ona su takođe jeftina, jednostavna za pripremu, idu uz gotovo bilo koju hranu i odličnog su ukusa.

Konzumacijom sirovih jaja unosite sve korisne i hranjive materije u potpunosti, a konzumacijom kuhanih ili pečenih jaja gubite dosta vitamina i minerala, ali svakako i dalje unosite određenu količinu njih.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista