Riječ amarant na grčkom znači “besmrtan“.
Amarant je porijeklom iz Meksika i Srednje Amerike. Bio je glavna namirnica Asteka, a i danas je dio prehrane Srednje Amerike.
Ova žitarica postala je sve popularnija jer ima odličan nutritivni profil i mnoga svojstva.
Holesterol je mast koja se nalazi u cijelom tijelu. Previše holesterola može se nakupiti u krvi i uzrokovati sužavanje arterija.
Zanimljivo je da su neka istraživanja otkrila da amarant može biti uspješan u snižavanju lošeg holesterola.
Amarant je bogat vlaknima, koja mogu pospješiti crijevni tranzit i povećati osjećaj sitosti.
Kao dokaz tome, istraživanje koja je pratilo 252 žene tokom 20 mjeseci otkrilo je da je povećani unos vlakana povezan s manjim rizikom od debljanja i tjelesne masnoće.
Amarant je također dobar izvor proteina, koji mogu pomoći u kontroli osjećaja gladi; zapravo, jedno manje istraživanje otkrilo je da doručak bogat proteinima smanjuje razinu grelina, hormona koji potiče glad.
Drugo istraživanje na 19 ljudi pokazalo je da je visokoproteinska dijeta povezana sa smanjenjem apetita i, posljedično, dnevnog unosa kalorija.
Što se tiče odgovarajuće doze amaranta, to ovisi o nekoliko čimbenika kao što su spol, dob i zdravstveno stanje.
Općenito, preporučuje se konzumacija amaranta oko 3 puta sedmično kao dio zdrave prehrane i aktivnog načina života.