Soja umak nastaje fermentacijom zrna soje i drugih žitarica, a nezaobilazan je umak azijske kuhinje. Može se koristiti u skoro svim jelima, a najčešće kao začin mesu ili preljev za salate. Azijske supe su nezamislive bez ovog umaka.
Kako se sve više koristi i u našoj kuhinji, evo nekoliko prijedloga kako ga možete već danas iskoristiti u pripremi ručka.
1. Marinada
Piletinu možete prije pečenja par minuta ostaviti u mješavini soja umaka i vode (u 1 l vode dovoljno je dodati par kašika umaka. Dodajte malo đumbira i limunske trave.
2. Preljev za pečeno meso
Za tamnu boju mesa i intenzivan okus, rebarca ili goveđe meso premažite soja umakom prije i tokom pečenja.
3. Losos na japanski način
Kombinujte soja umak, med i miso pastu kako biste napravili ljepljivu glazuru za losos.
4. Umjesto soli
Koristite ovaj umak umjesto soli kada pripremate supe, gulaš ili složenac od mesa.
5. Ukusan preljev
Ako želite brzo napraviti ukusan i nešto drugačiji umak, iskuhajte soja umak tako što ćete ¼ kašike umaka dodati na ¼ l vode.
6. Ukusne grickalice
Iznenadite porodicu i pripremite zdrave grickalice tako što ćete orašaste plodove pržiti na tavi sa soja umakom i ljutom paprikom u prahu dok ne poprime zlatnu boju.
7. Dodatak pizzi
Vjerovali ili ne, soja umak možete koristiti i za pripremu pizze tako što ćete premazati tijesto prije dodavanja ostalih sastojaka i prije pečenje. Ne koristite sol.
8. Bešamel umak
Samo male količine ovog soja umaka će bešamel učiniti kremastijim i bogatijeg okusa.
9. Janjetina
Kombinujte marmeladu i soja umak te premažite preko janjetine prije pečenja.
10. Preljev za sladoled
Ako volite karamel preljev, okus mu možete obogatiti s nekoliko kapi soja umaka. Kada karmel maknete s vatre, dodajte pažljivo 1-2 kapi soja umaka te prelijete preko sladoleda.