MENI

68bd3c4e6e031693559c483e7fa607bf

Spremite sarmu po receptu čuvenog jugoslovenskog kuhara

Sezona je sarmi, a uvijek je dobro da saznate neke nove savjete zbog kojih će ovo mnogima omiljeno jelo ispasti savršeno.

Među najpopularnijim receptima za pripremanje sarme je i onaj čuvenog jugoslovenskog kuvara i jednog od najpoznatijih TV lica bivše Jugoslavije, Steve Karapandže, a mnogi tvrde da je ovo najbolji recept za sarmu koji se može pronaći.

Sastojci:

100 g riže
1 glavica luka
2 čena bijelog luka
1-2 kašike sitno sjeckane slanine
1 glavica kiselog kupusa
oko 1,5 kg mljevenog mješanog mesa najbolje od vrata (junetina)
2 kašike sitno sjeckanog peršunovog lista
1 jaje
malo soli i bibera
1 kašika suhog začina
malo ljute mljevene paprike
1 lovorov list
suha rebarca ili kobasice
1 kašika slatke mljevene paprike
2 kašike koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja
1 veća glavica luka
1 čehna bijelog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu isjeckan bijeli luk, a ako želite i malo slanine isječene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuhana riža, jaje, so i biber, pa suhi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite.

Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio nasjeckajte na tanke rezance.

Listove kupusa punite s kašikom i po nadijeva i uvijajte.

Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u šerpu u kojoj ćete kuvati sarmu, ubacite pola sječenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati, prenosi Superžena.

Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isječenog kupusa, dodajte i malo mljevene paprike i koncentrat paradajza, pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuhajte dva do tri sata, povremeno dosipajući vodu po potrebi.

Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite i dodajte u tečnost u kojoj se kuhala sarma. Time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista