Cimet je ukusan začin iznenađujućih svojstava. Brojna naučna istraživanja posljednjih godina potvrdila su njegove zdravstvene prednosti, a šta se tačno događa s tijelom ako uzmemo kašičicu dnevno?
Cimet je jedan od najpoznatijih i najkorištenijih začina u svijetu zbog svoje nepogrešive arome i okusa pogodan za aromatiziranje različitih vrsta hrane, a posebno slatkiša.
Tradicionalno se koristio ne samo za izradu parfema nego i za konzervisanje hrane te kao prava prirodna “droga“.
Prije je samo iskustvo drevnih populacija moglo iskusiti dobrobiti cimeta, ali sada su moderna naučna istraživanja potvrdila već poznato: ovaj je začin pravi koncentrat zdravlja, pogotovo ako se koristi umjereno, ali stalno…
Ovdje je onda općenito preporučena doza kašičica cimeta dnevno. Ovaj začin obiluje vlaknima i mineralnim solima važnim za naše tijelo poput kalcija i željeza.
Učinci koje ima na naše tijelo u kratkom vremenu su iznimni i mogu se sažeti na sljedeći način:
Poboljšava probavu i olakšava rad crijeva
Suzbija mučninu, posebno ako se uzima u obliku biljnog čaja
Reguliše razinu šećera u krvi
Poboljšava cirkulaciju
Dezinfikuje hranu po kojoj se posipa i time sprječava razmnožavanje bakterija i virusa
Smanjuje bolove, posebno one uzrokovane artritisom, ali i menstrualnim ciklusom
Ublažava bolove u grlu
Poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije
Jača imunološki sistem
Sprječava nastanak stanica raka
Daje energiju i revitalizira tijelo
Pridonosi sagorijevanju masti, a samim time i skidanju suvišnih kilograma
Ideje za konzumiranje cimeta u prahu
Ako nemate ideje za konzumiranje kašičice cimeta u prahu svaki dan, možete ga jednostavno koristiti svako jutro tako da ga ulijete u svoju kafu, čaj, mlijeko ili napitak od povrća.
Također je pogodan za pripremu frapea ili smoothija voća i povrća, a može se konzumirati i jednostavno u obliku infuzije, čak i nakon glavnih obroka.
Ako ga želite unositi na vrlo jednostavan način, možete ga na kraju dodati u kašiku meda ili drugog prirodnog zaslađivača.