MENI

Suhe šljive moćan saveznik zdravlja

Suhe šljive, iako ne primamljive oku, voće su za koje se smatra da imaju određene prednosti za zdravlje vašeg tijela.

Suhe šljive su u osnovi šljive koje su prirodno sušene na suncu, bez ikakvog postupka fermentacije. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive u vašoj kiuhinji mogu trajati oko šest mjeseci. Kad se čuvaju u frižideru, ostaju jestive do godinu dana.

Ovo naborano, neugledno voće iznenađujuće je puno vlakana, vitamina i minerala.

Porcija od pet suhih šljiva sadrži:

Kalorije: 114

Proteini: 1 gram

Masnoća: 0 grama

Ugljikohidrati: 30 grama

Vlakna: 3 grama

Šećer: 18 grama

Suhe šljive sadrže sljedeće vitamine i minerale: vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B6, mangan, bakar. Suhe šljive izvrstan su izvor željeza i mogu pomoći u prevenciji i liječenju nedostatka željeza.

Anemija se javlja kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Kratkoća daha, razdražljivost i umor su znakovi anemije. Suhe šljive mogu ublažiti ove znakove.

Također su bogate kalijem, mineralom koji pomaže vašim mišićima, živcima i srcu da pravilno funkcioniše. Jesti četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalija ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa.

Suhe šljive bogate su antioksidansima – imaju dvije kofeolkininske kiseline – neoklorogena i hlorogena kiselina. One mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi i LDL (lošeg) kolesterola, a istovremeno štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Evo kojih 7 prednosti za tijelo donose suhe šljive:

Dodavanje suhih šljiva u svakodnevnu prehranu može vam pružiti mnoštvo zdravstvenih prednosti.

1. Suhe šljive su odlične za probavu

S obzirom da sadrže vlakna, pomažu u prevenciji hemoroida izazvanih zatvorom. Hronični zatvor je čest problem starijih odraslih osoba, a može biti i bolan problem za dojenčad. Suhe šljive djeluju laksativno zahvaljujući visokom sadržaju sorbitola. Pitajte svog doktora jesu li prikladne za vas ili vaše dijete.

2. Poboljšavaju vid

Suhe šljive su izvrstan izvor vitamina A, vitamina koji je neophodan za zdrav vid. Jedna suha šljiva donosi 3% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ljudi kojima nedostaje vitamina A skloni su noćnom sljepilu, suhim očima, degeneraciji makule i katarakti.

3. Suhe šljive štite od srčanih bolesti

Sadrže puno kalija, važnog minerala koji osigurava pravilan rad srca. Dnevni unos kalija pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od problema poput nesvjestice, srčanog i  moždanog udara.

4. Štite od osteoporoze

Jedna porcija suhih šljiva (100 grama) ispunjava dnevne potrebe za borom, a kalij prisutan u ovom voću pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Suhe šljive također imaju protuupalna svojstva i toplo se preporučuju osobama koje pate od artritisa.

5. Smanjuju razinu holesterola

Masnoća i holesterol mogu se skupljati u vašim arterijama i stvoriti plak/talog. Kada se plak nakuplja na vašim arterijama, to može uzrokovati aterosklerozu, suženje arterija. Ako se ovo stanje ne liječi, to može dovesti do zatajenja srca, moždanog i srčanog udara .

Istraživanja sugerišu da sušena suha šljiva može pomoći usporiti razvoj ateroskleroze. Nekoliko je mogućih razloga za to. Jedna studija utvrdila je da antioksidansi u suhim šljivama mogu imati pozitivan učinak na razinu holesterola. Još jedna studija objasnila je da topiva vlakna koja se nalaze u ovom voću mogu pomoći u smanjenju razine holesterola.

6. Suhe šljive su izvrsne za kožu

Vitamini i minerali prisutni u suhim šljivama pomažu u održavanju zdrave kože. Ovo skromno voće također pomaže usporiti proces starenja i odgađa razvoj bora. Suhe šljive su izvrsne za kožu.

7. Sprječavaju gubitak kose

Nedostatak željeza može dovesti do gubitka kose, suhoće vlasišta i promjene boje kose. Suhe šljive sadrže željezo koje doprinosi cjelokupnom zdravlju vaše kose i nudi joj nebrojene prednosti. Izvor su vitamina B i vitamina C koji su važni za rast vaše kose. Te hranjive tvari jačaju vašu kosu iz korijena i sprječavaju lomljenje i oštećenje.

Moguće nuspojave od konzumiranja suhih šljiva

Iako su ukusne i imaju brojne zdravstvene prednosti, suhe šljive mogu imati i nekoliko negativnih učinaka.

Plinovi i nadutost. Suhe šljive sadrže sorbitol, šećer koji može uzrokovati plinove i nadutost. Vlakna također mogu uzrokovati plinove i nadutost.

Dijareja. Suhe šljive sadrže netopiva vlakna, koja mogu izazvati ili pogoršati dijareju.

Zatvor. Kad povećate unos vlakana, važno je piti dovoljno tečnosti. Ako to ne učinite, možete dobiti zatvor. Pri dodavanju suhih šljiva u prehranu svakako pijte puno vode.

Da biste izbjegli ove probleme, unosite suhe šljive u prehranu polako. To će vašem probavnom sistemu dati vremena da se prilagodi njima.

Svakako pitajte svog doktora jesu li suhe šljive za vas. Hrana i pića bogata vlaknima mogu imati negativan učinak na ljude s određenim bolestima, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista