Biljku Rhus coraiaria, o čijem plodu govorimo, krase predivne bobice boje rubina koje, kada se usitne, daju prekrasan prah koji obiluje bojom i aromom.
Možda je do danas niste upotrebljavali u kuhinji, ali vrijeme je da isprobate ovaj začin.
Poznat je kao odlična zamjena za limun ili ocat, savršeno se slaže sa piletinom i ribom, a često se dodaje kebabu.
Na istoku se već koristi stoljećima kao osvježavajući dodatak jelima i ne možete proći tržnicom da taj začin ne vidite na svakom prodajnom mjestu. Zbog njegove divne boje odličan je za završno ukrašavanje umaka, povrća i supica.
Kako kuhati sa sumakom?
Možete ga koristiti umjesto limuna kad pripremate salate, humus, marinade ili umake. Možete ga posuti po riži ili bilo kakvom hljebu i pecivu, jajima ili mesu i ribi.
Zdravstvene dobrobiti sumaka
Smatra se da ne postoji začin koji djeluje bolje protiv upala od sumaka. Prepun je antioksidanata i ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju rak, bolesti srca i prerano starenje.
Odličan je začin za sve koji imaju dijabetes tip 2. – studije su pokazale da će samo tri mjeseca svakodnevnog korištenja ovog začina smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min. namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića. Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog.