MENI

Sumak: začin koji pomaže u borbi protiv upala i virusa

Sumak je blago aromatičan, a okus mu je ugodno kiselkasti, voćni i opor. Što je nadmorska visina na kojoj raste sumak viša, to mu je kvaliteta bolja.

Bobice mogu varirati u boji pa se tako mogu naći od crveno-smeđih do kestenjastih, ovisno o porijeklu.

Zdravstvene dobrobiti sumaka

Studije su pokazale da sumak, pored svoje prekrasne boje i osvježavajuće arome, ima mnogo ljekovitih svojstava, antifungalna, antivirusna, antioksidacijska i protuupalna.

Sadrži vrlo zavidne količine vitamina C, proteina, vlakana i minerala poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ova biljka i začin imaju snažna diuretička svojstva pa su korišteni kao lijek za probavu. Pored toga, poznata je njegova upotreba za smanjenje groznice, liječenje artritisa, upale kože i respiratornih problema poput bronhitisa, prehlade i gripe.

Smatra se da ne postoji začin koji djeluje bolje protiv upala od sumaka. Prepun je antioksidanata i ima sposobnost neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju rak, bolesti srca i prerano starenje.

Odličan je začin za sve koji imaju dijabetes tip 2. – studije su pokazale da će samo tri mjeseca svakodnevnog korištenja ovog začina smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića. Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog.

Kako kuhati sa sumakom?

Možete ga koristiti umjesto limuna kad pripremate salate, humus, marinade ili umake. Možete ga posuti po riži ili bilo kakvom hljebu i pecivu, jajima ili mesu i ribi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista