Susam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Susamovo ulje se koristilo u razne svrhe i prije 5000 godina.
Susam ili sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i u 3-5 mjeseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Plod su čahure koje sadrže veliku količinu sjemena. Gaji se radi sjemena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama.
Sjeme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuhanje, salate i za proizvodnju margarina. Sjeme je također bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i sjevernoafričkim zemljama.
Sjemenke mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovladavaju nezasićene masne kiseline: oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.
Izvrstan i bogat ukus jela pripremljenih sa susamovim uljem zaštitni je znak autentične azijske kuhinje. Štaviše, susamovo ulje je jedno od najčistijih i najzdravijih ulja za kuhanje na svijetu.
Sjemenke se upotrebljavaju u pekarstvu za posipanje peciva. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.