MENI

susam-naslovna

Susam – zrno zdravlja

Susam je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Susamovo ulje se koristilo u razne svrhe i prije 5000 godina.

Susam ili sezam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i u 3-5 mjeseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Plod su čahure koje sadrže veliku količinu sjemena. Gaji se radi sjemena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama.

Sjeme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuhanje, salate i za proizvodnju margarina. Sjeme je također bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i sjevernoafričkim zemljama.

Sjemenke mogu da budu bijele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovladavaju nezasićene masne kiseline: oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.

Izvrstan i bogat ukus jela pripremljenih sa susamovim uljem zaštitni je znak autentične azijske kuhinje. Štaviše, susamovo ulje je jedno od najčistijih i najzdravijih ulja za kuhanje na svijetu.

Sjemenke se upotrebljavaju u pekarstvu za posipanje peciva. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo dekoracija.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista